Sneeuw op mijn zonnepanelen, wat nu?
Leestijd: 2 minuten
Dit is een vraag die wij veel krijgen als we ineens verrast worden met een pak sneeuw. We leggen uit wat het effect van sneeuw op zonnepanelen is en of het nodig is om de sneeuw te verwijderen.
Inhoudsopgave
Leveren mijn zonnepanelen minder op als er sneeuw op ligt?
Een dik pak sneeuw kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen onvoldoende licht opvangen en weinig tot geen energie produceren. In de winter is de opbrengst altijd lager dan in de zomer. In de winter hebben we minder zonuren op een dag. Toch kunnen zonnepanelen in de winter een positieve invloed hebben op de prestatie van de zonnepanelen.
Prestatie zonnepanelen
Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter presteert. Het tegenovergestelde is waar, want warmer is niet altijd beter. Hoe feller de zon schijnt, hoe meer energie een zonnepaneel opwekt, maar ook als het bewolkt is produceren de panelen energie. Op een mooie winterse dag kan de zon ook heerlijk schijnen en daarmee voor energie zorgen.
Het vermogen van een zonnepaneel wordt door de fabrikant gegeven op basis van een temperatuur van 25°C. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel makkelijk 65°C worden. Bij deze temperatuur lever je zo’n 20% opbrengst in (ruwweg 0,5% per graad Celsius boven de 25°C). Het is dus van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden en dat gaat ’s winters vanzelf.
Wat moet ik doen als er sneeuw op mijn panelen ligt?
Eigenlijk raden we je aan om niets te doen. In de meeste gevallen is het niet nodig om de sneeuw weg te halen, aangezien de sneeuw er vanzelf afglijdt als de temperatuur oploopt. Blijft de sneeuw toch liggen? Dan kun je overwegen om de panelen schoon te vegen. Doe dit alleen als je 100% zeker weet dat je op een veilige manier erbij kunt. Het is het niet waard om jezelf in een gevaarlijke situatie te begeven om mislopen van eventuele opbrengst te voorkomen. Het verlies aan opbrengst door sneeuw valt in Nederland meestal erg mee.
Hoe maak ik mijn zonnepanelen sneeuwvrij?
Komt het toch een keer voor dat de sneeuw lang blijft liggen en kun je veilig de zonnepanelen sneeuwvrij maken? Gebruik voor het verwijderen van sneeuw nooit een krabber, warm water of een hard voorwerp! Dit kan de panelen beschadigen. Bij voorkeur gebruik je een telescopische wisser. Hierdoor hoef jij het dak niet op!
Met een monitoringsapp kun je de prestatie bijhouden van je zonnepanelen. Als klant van Solease krijg je altijd toegang tot zo’n app. In de meeste gevallen krijg je binnen 2 weken na installatie toegang. Aanmelden en inloggen voor monitoring
Lees ons blog over het uitbreiden van je zonnestroomsysteem als je graag meer wilt weten over de mogelijkheden voor het toevoegen van zonnepanelen aan je bestaande installatie.
Kan een zonnepaneel bevriezen?
Zonnepanelen kunnen niet breken of kapotvriezen door ijs, maar wél beschadigen als je er heet water op gooit of met chemische antivriesmiddelen in de weer gaat. Het beste is gewoon wachten tot het ijs vanzelf smelt. Verwijder ook geen bevroren sneeuw of ijs. Krassen hebben een negatief effect op de levensduur en rendement van je panelen.
Is sneeuw gevaarlijk voor de kabels van mijn systeem?
Niet alleen de panelen zelf, maar ook de bekabeling en connectoren van jouw zonnesysteem zijn water-, sneeuw- en vriesbestendig. Alleen als het kabelwerk niet netjes is afgewerkt, kunnen er isolatieproblemen ontstaan. Je krijgt dan een foutmelding op de omvormer. Neem in dat geval direct contact met ons op.
Om er zeker van te zijn dat jouw systeem optimaal presteert en tegen alle invloeden bestand is, laat je je panelen installeren door een ervaren installateur. Koop je zonnepanelen bij ons? Dan geniet je van 10 jaar installatiegarantie.
Sneeuw en zonnepanelen installeren
Door weersomstandigheden (veel regen, harde wind of sneeuw) kan het gebeuren, dat de installatie soms op korte termijn opnieuw ingepland moet worden. Zonnepanelen kunnen namelijk tijdens de montage veel wind vangen en gladheid is gevaarlijk op zulke hoogtes. Verder proberen wij dagen met veel regen te vermijden om alle aansluitingen op het dak van binnen droog te houden. Zo houden we het veilig voor onze monteurs, en zorgen we voor een goed werkend systeem.
Lees ook: Zo verloopt een installatiedag
Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan zelf een dakcheck of vraag meteen een offerte aan.