Ons verhaal

Pierre Vermeulen, oprichter van zonnepanelenverhuurder Solease, beschouwt zichzelf als een van de rijkste mensen ter wereld. “Ik doe waar ik in geloof, ik doe wat ik belangrijk vind, ik werk met prettige mensen en ik ben een impact aan het creëren. Daarmee zeg ik niet dat het makkelijk is, het is gewoon knetterhard werken.”

Voordat hij Solease startte, werkte Pierre Vermeulen 15 jaar bij Leaseplan, het grootste autoleasebedrijf ter wereld. Na een succesvol project werd Vermeulen naar India gestuurd om een verliesgevende vestiging weer winstgevend te maken. Vermeulen: “In New Delhi, één van de meest vervuilde steden op aarde, ben ik vader geworden van een zoontje. Daar ben ik mij gaan afvragen: ‘wat laat ik voor mijn zoon achter?’ Ik zat daar in een mooi expat-hotel. Het was 45 graden en ik had zes airco’s die aan het loeien waren. De stroom viel uit, omdat de elektriciteitsbedrijven de vraag niet konden bijbenen. Een dieselgenerator ging aan en zwarte rookwolken trokken aan mijn raam voorbij. Ik dacht: ‘Dit moet je technisch toch direct op kunnen lossen?’ Naar zijn idee zou zonne-energie de oplossing zijn om een groot deel van dit probleem uit te bannen.

Meteen besparen
Later was Vermeulen onderdeel van een project gericht op elektrisch vervoer met laadpalen en de verhuur van zonnepanelen. Vermeulen las veel over zonnepanelen en kreeg al snel het eurekamoment waar Solease uit zou ontstaan. “De terugverdientijd van een gemiddelde klant is tussen de 6 en de 8 jaar. Dat is best ver in de toekomst. Wij zeggen, geef dat voordeel nu aan de klant.” Klanten van Solease hoeven niet in één keer het aankoopbedrag van enkele duizenden euro’s neer te tellen, ze kunnen de panelen huren. Besparen op energie doe je meteen en het afbetalen van de panelen is verspreid over meerdere jaren.

Ontzorgen
Pierre vindt dat de aanschaf van zonnepanelen ook vooral als een zakelijke investering kan worden gezien. “Als jij je investering in zes jaar terugverdient, dan betekent dat eigenlijk dat je een rendement hebt op je investering van, 100 gedeeld door 6, ruim 16%. Wat is je rendement als je je geld op een spaarrekening zet? Geen 16%. Waarom zouden mensen geld op de bankrekening hebben staan als het op je dak veel beter rendeert?” Toch gaat men niet massaal over op zonnepanelen. Vermeulen zocht uit waardoor mensen zich laten tegenhouden. De drie voornaamste bezwaren: investering, gedoe en risico. “Ik heb bij Leaseplan jarenlang aan het ontzorgen van mobiliteit gewerkt. Dat model heb ik gewoon toegepast op een industrie waar dat nog niet gebeurde.”

Meer dan winstmachine
“Ik ben ervan overtuigd dat een bedrijf meer functies heeft dan geld verdienen. Tuurlijk, zonder geld besta je niet. Maar, een bedrijf kan bijvoorbeeld ook een plek zijn waar gehandicapten kunnen werken. Hoe klein we ook zijn (momenteel bestaat het team uit 7 man), we zorgen toch voor stageplekken. Die stagiaires zien we niet als een goedkope mankracht. We hebben mooie opdrachten en leren zelf ook van hun frisse blik. Uiteindelijk dromen we ervan om een internationaal bedrijf te worden dat op allerlei manieren impact maakt. Bijvoorbeeld dat we een deel van de winst weer terugpompen in duurzame projecten.”

Managementstijl
“Ik heb altijd mensen aangenomen die beter zijn dan ik, want dat is mijn beste kans om zelf weer iets leukers te gaan doen. Als je iemand aanneemt die vanaf dag één op jouw stoel wil gaan zitten, is dat perfect! Als jij niet een goede opvolger hebt, blijf je zitten waar je zit en je leer je niks meer.”

Borrel met de klant
Eén van de leukste momenten met Solease vindt Pierre toch wel de borrel met klanten die ze onlangs hielden bij UtrechtInc. “Redelijk kostenefficiënt, we hoefden alleen een paar kratten bier te halen en een vriend van mij kon plaatjes draaien. Helemaal vanuit Zeeland waren ze hiernaartoe gekomen. Ik was zo trots! Ik besefte me toen hoeveel we nog moesten doen, maar ook hoeveel we al bereikt hadden.”

Waag de sprong
In Pierre’s ervaring zijn er teveel mensen die werk doen waar ze niet van houden. Die mensen zou Pierre adviseren om te gaan ondernemen. “Er zijn duizend rationele redenen om niet te gaan ondernemen. Er is er één om het wel te doen en dat is je droom en je passie volgen.

Regelmatig krijgt Pierre de vraag of hij zich geen zorgen maakt over het financiële risico dat hij loopt met een eigen bedrijf. “Wat heb ik nou te verliezen? Ik heb een Nederlands paspoort, het moet wel heel raar lopen wil ik mijn dak boven mijn hoofd verliezen en mijn kinderen niet meer naar een fatsoenlijke school kunnen sturen. Dan is het voor mij toch geen risico om te gaan ondernemen?”

Dit interview is tot stand gekomen met dank aan UtrechtInc in 2013.

Ontdek wat jij kunt besparen met zonnepanelen

Gemiddeld houden onze klanten onderaan de streep zo’n 130 euro over. Zij besparen dus meer dan ze betalen. Ben je benieuwd naar wat jij kunt besparen met zonnepanelen op jouw dak? Laat het ons doorrekenen. Natuurlijk is dat gratis en vrijblijvend.

Gratis advies