Vragen icon

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en zonne-energie

Over de keus voor zonnepanelen

Ja, ook daken die op het oosten of het westen liggen, zijn vaak rendabel. Alleen daken die op het noorden gericht zijn, zijn meestal niet rendabel in Nederland. Het beste kun je een dakcheck aanvragen via www.solease.nl/offerte, dan berekenen onze solar experts wat jouw dak je kan opleveren.

Nee, je blijft gewoon aangesloten op het elektriciteitsnet. Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wanneer je meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, haal je het tekort uit het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet fungeert dus als een virtuele batterij. Bij jouw jaarafrekening (na een jaar energie afname) bekijkt jouw energieleverancier hoeveel stroom jij hebt weggegeven en hoeveel jij hebt gebruikt. Dit streep je tegen elkaar weg en hetgeen wat overblijft, krijg jij terug van de energiemaatschappij of moet je bijbetalen. Bijvoorbeeld: je hebt 2900 kWh geproduceerd met jouw zonnepanelen en je hebt 3000 kWh verbruikt. Dan moet je alleen nog maar betalen voor de overige 100 kWh. Dit noemen we ook wel ‘salderen’.

Voor alle apparaten met een stekker. De stroom die je opwekt met je zonnepanelen, wordt via je meterkast je huis in geleid. Vanuit je meterkast gaat de stroom naar al je apparaten. Het werkt daardoor niet anders dan dat je gewend bent.

Nee, dit kan absoluut geen kwaad. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom altijd de juiste spanning heeft. Op het moment dat er meer of minder stroom van de zonnepanelen komt dan er nodig is, vindt er uitwisseling met het elektriciteitsnet plaats. Er ontstaan dus geen energiepieken of -dalen bij jouw elektrische apparaten.

Op een schuin dak gebruiken we dakhaken en een frame. De haken worden onder de pannen aan de pannenlatten gehaakt. Het frame word aan de haken geklikt en hier komen dan de panelen op.
Op een plat dak worden de panelen onder een hoek van 12 graden op een frame geplaatst. Dit frame wordt verzwaard (afhankelijk van hoe hoog het platte dak is) zodat het niet van het dak kan waaien. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat het frame het dak niet kan beschadigen.
Op welk deel van het dak de zonnepanelen geplaatst worden, is onder andere afhankelijk van de vorm van het dak, de beschikbare ruimte en de aanwezigheid van schaduwgevende objecten.

De meeste daken zijn sterk genoeg. Als wij twijfelen aan de staat van het dak, laten wij het dak vooraf door onze installateur (middels een schouw) beoordelen. Veiligheid boven alles!

Dit hang uiteraard af van de grootte van je dak. Eén zonnepaneel is ongeveer 1 meter bij 1,65 meter. Op een plat dak is wat meer ruimte nodig voor hetzelfde aantal panelen, dit omdat ze anders schaduw werpen op het volgende paneel. Het is het meest interessant om het aantal zonnepanelen te nemen dat jouw jaarlijkse elektriciteitsverbruik dekt. Maar ook als er minder panelen op passen dan je nodig hebt om je verbruik te dekken, kan het nog steeds rendabel zijn.

Je kunt het beste een offerte aanvragen via onze website. Dan meten wij met behulp van geavanceerde software (met straat- en satellietbeelden) nauwkeurig je dak in, waardoor wij met grote precisie kunnen zien hoeveel panelen er op je dak passen en in welke opstelling deze het efficiëntst opwekken (wij kunnen namelijk ook de schaduwinval meten).

We kijken trouwens niet alleen naar de capaciteit van je dak, maar ook naar jouw energiebehoefte, zodat we een advies op maat kunnen geven waarmee jij het meeste voordeel hebt. Dat wil zeggen dat we niet jouw dak maar gewoon zo vol mogelijk leggen (dan kom je onnodig duurder uit, want overproduceren is niet rendabel), maar juist zo dicht mogelijk bij jouw energieverbruik komen met het aantal zonnepanelen. Zo heb jij het meeste voordeel en wij een tevreden klant.

Helaas bieden we deze optie niet. Het is technisch wel mogelijk, maar dit is veel gevoeliger voor schade en diefstal. Omdat wij verantwoordelijk blijven voor de panelen en de opbrengst ervan, is dit niet iets dat binnen ons aanbod ligt.

Nee, wij plaatsen niet op dakkapellen. Aan een dakkapel zijn minder strenge veiligheidseisen gesteld dan aan daken. Daardoor kunnen wij de veiligheid van de installatie van zonnepanelen op dakkapellen niet garanderen. Is de dakkapel bedekt met dakpannen en is de hellingshoek van het dak groter dan 20 graden? Dan kan het vaak wel. Wil je het zeker weten? Wij beoordelen het graag voor je. Vraag dan een gratis dakcheck aan.
We kijken trouwens niet alleen naar de capaciteit van je dak, maar ook naar jouw energiebehoefte, zodat we een advies op maat kunnen geven waarmee jij het meeste voordeel hebt. Dat wil zeggen dat we niet jouw dak maar gewoon zo vol mogelijk leggen (dan kom je onnodig duurder uit, want overproduceren is niet rendabel), maar juist zo dicht mogelijk bij jouw energieverbruik komen met het aantal zonnepanelen. Zo heb jij het meeste voordeel en wij een tevreden klant.

Het is helaas niet mogelijk om te dicht bij de dankrand, dakgoot, of nok panelen te plaatsen omdat de wind daar de meeste kracht heeft. Wij werken volgens normen en richtlijnen. Bij de zware storm van 18 januari 2018 zijn al onze systemen blijven liggen. Dat kan geen enkele andere grote aanbieder zeggen. Kwaliteit staat bij ons voorop.

Bij onze gratis dakcheck kijken wij altijd naar de invloed van eventuele schaduw op uw dak. We meten met behulp van geavanceerde software (met straat- en satellietbeelden) nauwkeurig je dak in, waardoor wij met grote precisie kunnen zien hoeveel panelen er op je dak passen en in welke opstelling deze het efficiëntst opwekken (wij kunnen namelijk ook de schaduwinval meten).

Waar mogelijk is het altijd goed om schaduw zoveel mogelijk te vermijden, maar door toepassing van state-off-the-art techniek (optimizers) zorgen we er voor dat schaduw op één paneel de werking van de rest van de zonnepanelen niet negatief beïnvloedt.

We kijken trouwens niet alleen naar de capaciteit van je dak, maar ook naar jouw energiebehoefte zodat we een advies op maat kunnen geven waarmee jij het meeste voordeel hebt. Dat wil zeggen dat we niet jouw dak maar gewoon zo vol mogelijk leggen (dan kom je onnodig duurder uit, want overproduceren is niet rendabel), maar juist zo dicht mogelijk bij jouw energieverbruik komen met het aantal zonnepanelen. Zo heb jij het meeste voordeel en wij een tevreden klant.

Zelfs in Nederland schijnt de zon genoeg om met je eigen zonnepanelen veel elektriciteit op te wekken. Dit is wel iets minder gunstig dan in landen die meer richting de evenaar liggen. In Nederland krijgt het aardoppervlak jaarlijks zo’n 1000 kWh per m2 aan zoninstraling (ter vergelijking: de stad Nairobi in Kenia, vlak bij de evenaar ontvangt 2000 kWh per m2 per jaar), maar het is nog steeds genoeg om interessant te zijn. We betalen in Nederland namelijk (veel) meer voor onze elektriciteit. Wil je weten hoeveel m2 is jouw dak is? Doe de gratis dakcheck.

Wanneer je bij ons zonnepanelen huurt hoef je geen investering te doen, maar kun je wél meteen euro’s en CO2 besparen met de zonne-energie van je eigen dak. Vroeger was zonne-energie inderdaad niet rendabel zonder subsidie, maar zonnepanelen zijn intussen zo aantrekkelijk geprijsd dat bij een goede dakligging zonne-energie goedkoper is dan normale stroom, zelfs zonder subsidie!

Zonnepanelen laten installeren is nú financieel al zeer interessant. Door te wachten loop je nú besparingen mis waarvan het niet zeker is of je die kan compenseren door een eventuele prijsdaling in de toekomst. Bovendien bouw je bij ons een mooie koopkorting op waarmee je het systeem in de toekomst tegen een gereduceerd tarief kan overnemen. En wanneer je dak groot genoeg is om je eigen stroomverbruik te dekken, dan zijn panelen met meer rendement leuk, maar zeker niet nodig.

Het is vaak lastig om de kwaliteit van zonnepanelen te beoordelen als je geen solar expert bent. Als je bij ons zonnepanelen huurt, ligt dit risico volledig bij ons. Daarom is het in óns belang er voor te zorgen dat we met de beste materialen werken. Niet alleen de kwaliteit van de panelen, maar ook de fabrikant is voor ons van belang. Met al 20 jaar ervaring in de zonnepanelenindustrie kunnen wij na veelvuldige research onze partners zorgvuldig uitzoeken, en hebben goede en langdurige garanties bedongen. Hierdoor ben jij, als klant van Solease, ook verzekerd van de beste kwaliteit als je het systeem later van ons overneemt.

Over het aanbod van Solease

Zelf zonnepanelen kopen lijkt vaak veel goedkoper, maar niet iedereen heeft de financiële middelen om te investeren in zonnepanelen of besteedt zijn spaargeld liever anders. Houd bij koop wel rekening met reparaties, verzekering, monitoring en dergelijke. Reserveer daarvoor ongeveer de helft van de nieuwprijs van je systeem. Als je bij ons huurt, hoef je niet te investeren (dat doen wij voor je), profiteer je van onze expertise en schaalvoordelen bij de inkoop, weet je zeker dat je goed spul op je dak hebt en hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten van reparaties, onderhoud en verzekering (dat nemen wij ook voor onze rekening). Meer uitleg vind je hier: Voordelen zonnepanelen huren.

Als je rekening houdt met de bijkomende kosten in de toekomst (het verzekeren, eventuele reparaties of vervangen van de omvormer), dan is het verschil tussen huren en kopen niet zo groot. Het verschil dat overblijft, is te wijten aan de kosten die wij maken voor o.a. ons personeel. Het maken van winst is voor ons geen doel op zich, maar een middel om alle geschikte daken van zonnepanelen te voorzien. Wij dromen er namelijk van om een steeds grotere duurzame impact te realiseren. Ons uitgangspunt is dus een win-win-win-situatie waarbij we onze klanten direct besparen op hun energiekosten, het milieu minder vervuild wordt (jaarlijks namelijk zo’n 2000 kilo CO2 minder per huishouden) en Solease kan blijven voortbestaan.

Kortom: beide opties (zowel kopen als huren) hebben voordelen. Het is dus aan ieder voor zich om te bepalen wat het beste bij hen past. Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen als je hulp nodig hebt bij je keuze.

De belangrijkste voordelen als je kiest voor het huren van zonnepanelen bij ons, zijn:
• Je hoeft je spaargeld niet uit te geven.
• Je bespaart meer geld op je energiekosten (je bespaart meer dan je aan huur betaalt aan ons).
• Je weet waar je aan toe bent: je betaalt een vast huurbedrag per maand en hebt geen bijkomende kosten.
• Je hebt geen last meer van jaarlijkse prijsstijgingen van het energiebedrijf of energiebelasting en gaat dus in de toekomst alleen maar meer besparen.
• Je bent vrij om te kiezen bij welke energiemaatschappij jij je overige stroom wilt afnemen.
• Je huurt je panelen van een onafhankelijke partij, niet gebonden aan een bepaalde fabrikant of energieleverancier.
• Met hetzelfde gemak draag je je steentje bij aan het milieu.
• Je hoeft je niet te verdiepen in de techniek en verschillende merken.
• Je hoeft niet bang te zijn voor extra kosten door falende techniek of andere schade.
• Je hoeft niet op zoek naar de goedkoopste deal of te onderhandelen met partijen.
• Je kunt er altijd van af als je situatie verandert, of het overnemen wanneer jij dat wil.

Als verhuurder van zonnepanelen is dit ons risico. Wij hebben onze partners daarom zeer zorgvuldig geselecteerd. Daarbij hebben wij naast de materiaalkwaliteit ook de financiële positie en reserves van de leveranciers grondig beoordeeld. Kortom: Wij zorgen voor het onderhoud en de reparatie, dus als de fabrikant van de zonnepanelen failliet gaat, dan blijven wij zorgen dat je panelen goed blijven werken.

In de meeste gevallen is er geen nieuwe meter nodig. Helaas is het niet in alle gevallen zo dat de meter ook stroom kan terug leveren. Het zit namelijk zo: de energie die jij niet gebruikt, wordt teruggeleid naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we ook wel ‘salderen’. Wanneer het donker is, vul je jouw tekort weer aan via het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar kijkt jouw energieleverancier hoeveel stroom jij hebt gegeven en hoeveel jij hebt gebruikt. Dit streep je tegen elkaar weg en hetgeen wat overblijft, krijg jij terug van de energiemaatschappij of moet je bijbetalen. Je mag ons bij de aanvraag van een offerte altijd een foto sturen van je meter, zodat wij vooraf een inschatting kunnen maken of er aanpassingen nodig zijn. Natuurlijk controleren we ook bij installatie of de meter wel terugdraait. Kijk ook even hier: zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende meters:

1. Ferrarismeter: dit is de ouderwetse draaischijfmeter. In de meeste gevallen kan deze gewoon terugdraaien. Je meter combineert hierdoor je stroomverbruik en je opgewekte energie door heen en weer te draaien. Ideaal eigenlijk, want de teruglevering wordt hierdoor niet apart geregistreerd, maar gaat vanzelf. Vooral als je niet méér gaat opwekken dan je gaat verbruiken (zoals de meeste mensen), wat erin resulteert dat je aan het einde van het jaar nog maar een (klein) bedrag moet betalen aan je leverancier. Dan is er dus geen reden om de meter te vervangen. Niemand, behalve jijzelf, ziet wat je opwekt en terug levert. Je kunt de opgewekte kWh zelf zien op zowel je omvormer als via de online monitoring en app.

2. Analoge meter zonder draaischijf: Analoge meters (met draaiende cijfers) zonder draaischijf kunnen meestal niet terugdraaien. Heb je een dergelijke meter, neem dan contact op met je netbeheerder voor meer informatie en eventueel plaatsing van een nieuwe meter. Je kunt ook contact opnemen met ons voor advies.

3. Digitale meter: De meeste digitale meters kunnen ook teruglevering registreren en geven dit automatisch door aan de netbeheerder, waarna de energieleverancier deze informatie daar kan opvragen. Je dient wel door te geven dat je stroom gaat terugleveren en te controleren of je netbeheerder dit wel registreert. Helaas zijn enkele digitale meters, vooral geleverd door Oxxio, niet in staat om teruglevering te registreren, in dit geval heb je een nieuwe meter nodig.

Indien je voor ons kiest, dan is er in de prijs inbegrepen:
• Zonnestroom systeem
• Financiering
• Installatie
• Monitoring
• Onderhoud
• Reparatie
• Verzekering

Wij leveren bijna uitsluitend volledig zwarte (All Black) zonnepanelen. Er zijn ook zonnepanelen met blauwe cellen en een aluminium rand. Deze zijn vaak wat goedkoper, maar hebben meestal ook een iets lagere opbrengst (zie ook:blauwe en zwarte panelen). Op lange termijn zijn de zwarte panelen die wij leveren daarom voordeliger en daarnaast zien volledig zwarte zonnepanelen er beter uit. De afmetingen van de meest gebruikte zonnepanelen zijn standaard ongeveer 1 meter x 1,65 meter.

Als je zonnepanelen bij ons huurt begin je gelijk met besparen. Je hoeft de zonnepanelen niet eerst terug te verdienen aangezien je ze niet zelf hebt gekocht. Als je gaat verhuizen, wordt je huis meer waard en sneller verkocht, blijkt uit onderzoek. Dan zijn er verschillende opties:
• Het huurcontract overdragen aan de nieuwe bewoner.
• De zonnepanelen overnemen en meeverkopen met je huis.

Het monitoren van de zonnepanelen doen wij, en is bij de huur inbegrepen. Dit betekent dat wij op afstand in de gaten houden of de zonnepanelen naar verwachting functioneren. Je kunt natuurlijk ook meekijken via de website of de app als je dat leuk vindt. Via een display op de omvormer kun je ook altijd zien hoeveel de zonnepanelen hebben opgewekt. Heb je een draaischijfmeter? Dan zie je de draaischijf terugdraaien bij zonnig weer.

Als het niet lukt om de registratiepagina te zien of in te vullen, kun je drie dingen doen;
• Je kunt ons bellen op 030 – 320 02 37. Je komt dan direct in contact met een medewerker.
• Klik links onder in beeld op ‘Chatten?’ om direct te chatten met een medewerker.
• Stuur een mail naar info@solease.nl met daarin je adres, e-mail en telefoonnummer. Dan nemen wij contact met je op.
Kijk ook hier voor onze contactgegevens.

Over het onderhoud van zonnepanelen

Nee. Doordat de zonnepanelen schuin gemonteerd worden en zijn voorzien van een vuilwerende coating, spoelt de regen ze schoon. Schoonmaken is daarom niet nodig. Wij houden via de monitoring in de gaten of jouw systeem nog optimaal functioneert. Als dit niet meer het geval is (bijvoorbeeld door viezigheid op de panelen), dan komen we dit oplossen.

Als de panelen met sneeuw bedekt zijn, produceren ze weinig energie. In Nederland valt het verlies aan opbrengst door sneeuw erg mee. Sneeuw verdwijnt meestal binnen een paar dagen en in de winter is er sowieso minder opbrengst door een lage zon en korte dagen. Maak je dus geen zorgen over sneeuw. Zodra de zon weer gaat schijnen verdwijnt het letterlijk als sneeuw voor de zon! Ga niet zelf de panelen schoonvegen.

Over mijn huidige elektriciteitsrekening

Het lijkt alsof dit niet kan: de huur is hoger dan dat je nu betaalt aan je energieleverancier en toch bespaar je.. Dit zit als volgt in elkaar:
Elk huishouden krijgt van de belasting een heffingskorting. Deze korting was in 2015 € 377,33 en wordt op de jaarafrekening van je energieleverancier verrekend. Dit bedrag krijg je sowieso, ongeacht of je elektriciteit van je leverancier afneemt of zelf opwekt.
Als wij dus zonnepanelen op je dak leggen en daardoor je gehele elektriciteitsverbruik afdekken, dan zou door de heffingskorting je rekening van je energieleverancier negatief worden. Want je hebt dus nog steeds recht op die heffingskorting! Veel mensen verbruiken ook nog gas, dus dan wordt de heffingskorting van dat bedrag voor gas afgetrokken. Gebruik je geen gas, dan krijg je dus elk jaar geld terug van je energieleverancier. Je hebt natuurlijk wel vaste leveringskosten bij je energieleverancier, die hou je altijd.

Lees hier meer over de heffingskorting.

Om deze vraag te beantwoorden maken we onderscheid tussen ‘gesaldeerde stroom’ en teruggeleverde stroom.
De waarde van een kWh is opgebouwd uit;
• De kale kWh-prijs van je energie leverancier (gemiddeld € 0,07 /kWh)
• Energie belasting ( € 0,1013 /kWh excl BTW)
• Opslag Duurzame Energie (€ 0,0074 /kWh excl. BTW)
• BTW (21%)

Op het moment dat je meer stroom produceert dan je verbruikt, lever je stroom terug aan het (elektriciteits)net. Die teruggeleverde stroom kun je later weer gebruiken. Het verbruik wordt weggestreept tegen de teruglevering. Dit heet salderen.
Zolang je op jaarbasis niet meer stroom produceert dan je op maakt, is de waarde van elke kWh die je opwekt dus gelijk aan die van de stroom die je van de leverancier geleverd krijgt (circa € 0,22 / kWh). Je bespaart dan niet alleen op prijs per kWh maar ook op de belastingen die daar op zitten. Dit noemen we gesaldeerde stroom.

Als je op jaarbasis meer produceert dan je verbruikt, krijg je voor het surplus een zogenaamde terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Deze terugleververgoeding ontvang je zonder de belastingen en bedraagt vaak iets minder dan het kale elektriciteitstarief (dus < € 0,07 cent per kWh). Ons advies is dan ook om niet meer zonnepanelen te installeren dan je nodig heb om je huidige stroomverbruik zelf op te wekken.

Sommige groene energie-aanbieders geven een hogere vergoeding voor teruggeleverde zonne-energie..

Nee, Solease is volledig merkonafhankelijk en je kunt dus gewoon bij je eigen, vertrouwde maatschappij blijven. Je kunt natuurlijk altijd switchen naar een groene energie-leverancier, zij geven vaak meer terug voor stroom die jij teveel hebt (lees ook de vraag hierboven).

Het makkelijkste is wanneer je een jaarafrekening hebt van je energiemaatschappij. Hierop staat het aantal kWh dat je hebt verbruikt. Als je een offerte bij ons aanvraagt kun je ons ook altijd een scan sturen van je jaarafrekening, dan kijken wij naar wat je verbruik was en passen wij ons aanbod daarop aan.

Over beëindiging van het huurcontract

Je kunt dan het systeem overkopen tegen de dan geldende marktwaarde. Voor de vervroegde stopzetting zullen wel de kosten voor vervroegde aflossing en een administratievergoeding worden doorberekend. De hoogte van deze kosten zullen wij altijd transparant vooraf delen op onze offertes.

Omdat het systeem maandelijks minder kost dan de waarde van de stroom die het produceert, is de kans zeer groot dat het huurcontract overgedragen kan worden. Hiervoor zullen we een administratievergoeding vragen die we transparant vooraf op iedere offerte communiceren. Voor de weinige gevallen dat de nieuwe bewoners het contract niet willen overnemen, kan het systeem overgekocht worden voor je nieuwe huis of teruggegeven worden aan Solease. In het geval van teruggave zullen we naast administratiekosten ook de kosten in rekening brengen voor de-installatie, een aantal maanden huuroverbrugging voor de herinzet van het systeem en een stuk afschrijving van montagemateriaal dat we niet meer kunnen hergebruiken. De hoogte van deze kosten zullen wij altijd van tevoren delen op onze offertes.

Hier vind je onze exitopties, oftewel de mogelijkheden om te stoppen met het huren van zonnepanelen bij Solease.

De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor kopen op afstand en niet voor huur, maar wij kiezen ervoor om toch een bedenktijd te hanteren. We houden 14 kalenderdagen aan vanaf de schriftelijke acceptatie van onze offerte. Dus: je stuurt een e-mail naar ons waarbij je aangeeft akkoord te gaan met de offerte. Vanaf dat moment gaat je bedenktijd in. Wil je er dan alsnog vanaf zien, dan kan je dat aan ons kenbaar maken per e-mail.
Je kunt ook afzien van je 14 dagen bedenktijd. In dat geval kan het systeem meteen worden besteld zodra wij alle gevraagde informatie van je hebben verkregen en verwerkt. Hiervoor hebben wij graag per mail nogmaals een bevestiging. Onze contactgegevens staan hier: Contact. Lees meer over onze bedenktijd.