Zolderisolatie

De zolder is bij uitstek een van de warmste ruimtes in huis. Warmte stijgt immers op. Om tijdens de zomer lekker koel te blijven en in de winter warmte binnen te houden, biedt zolderisolatie een uitkomst. Zolderisolatie is bedoeld voor woningen waarbij de zolder wordt gebruikt om in te leven, denk aan een kinderkamer of thuiswerkplek.

Waarom zolderisolatie laten plaatsen?

Je zolder isoleren is ongetwijfeld één van de beste maatregelen die je kunt nemen. Door zolderisolatie te laten plaatsen, bespaar je jaarlijks flink op je energiekosten, ben je energiezuiniger en verhoog je je wooncomfort en de woningwaarde. Bovendien verdien je de kosten van zolderisolatie relatief snel terug. Een zolder kun je op twee manieren isoleren: via het dak of via de zoldervloer, mits deze van hout is.

Wat is de beste isolatie voor een zolder?

We kunnen niet zomaar zeggen welke isolatie het beste is voor een zolder. Elk huis en iedere woonsituatie is immers anders. Daarnaast spelen wensen en budgetten ook een rol. De een is al geholpen met HR++ glas, terwijl de ander behoefte heeft aan meerdere isolatiemaatregelen om zo nog meer te besparen. We kunnen jouw zolder op meerdere manieren isoleren:

 • Dakisolatie: we adviseren alleen het dak van je zolder te isoleren wanneer deze gebruikt wordt als opslag-, slaap- of woonruimte. Het comfort zal op onderliggende ruimtes aanzienlijk toenemen en je bespaart kosten.
 • Zoldervloerisolatie: de vloer van je zolder isoleren is voornamelijk interessant wanneer het dak nog niet is geïsoleerd en je de zolder als opslagruimte gebruikt, en niet als leefruimte. Zoldervloerisolatie is doorgaans een stuk goedkoper en je kunt er flink op besparen, omdat er geen warmteverlies meer optreedt. Echter dient de vloer wel van hout te zijn, zodat er ruimte zit en deze gevuld kan worden.

Jouw zolder laten isoleren door een specialist

Wil je energiezuiniger leven en kosten besparen? Solease is graag jouw partner op het gebied van zolderisolatie. We adviseren je zolder altijd door een ervaren vakspecialist te laten isoleren. Hiervoor werken we samen met een vaste isolatiepartner. Wil je graag weten welke vorm van zolderisolatie voor jouw woning het meest geschikt is? Of wil je graag isoleren, maar weet je niet wat voor isolatiemaatregel je het beste kunt laten plaatsen? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek met ons in. We voorzien je graag van deskundig en persoonlijk advies.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Zolderisolatie laten plaatsen is een investering, dat begrijpen we. Gelukkig kunnen particulieren vanaf januari 2023 al bij één isolatiemaatregel profiteren van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voorheen kon dit alleen bij één of meer maatregelen. Hierbij geldt wel: het is voordeliger om minimaal twee maatregelen uit te voeren, zo ontvang je de meeste subsidie.

 

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en het aantal soorten isolatie dat je laat uitvoeren. Het is ook mogelijk om een combinatie te maken van bijvoorbeeld zonnepanelen met zolderisolatie om de ISDE-subsidie te ontvangen. De subsidie is namelijk ook voor andere duurzame alternatieven beschikbaar.

Samen werken naar een duurzame toekomst

Zoals je weet werken we voor het stukje woningisolatie samen met een vaste partner. Onze missie is namelijk woningen in Nederland verduurzamen. Zonnepanelen en woningisolatie gaan hand in hand. Samen laten we de wereld beter achter dan dat we deze kregen. Bij Solease kun je je huis laten isoleren en zonnepanelen op je dak laten leggen. En dat allemaal via dezelfde partij, wel zo makkelijk.

Vraag een adviesgesprek aan

Interesse in het isoleren van je zolder? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan. We nemen zo snel mogelijk contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen. Eventueel plannen we daarna ook meteen een huisbezoek in voor een inspectie op locatie. Isolatie is altijd maatwerk. Na akkoord op de offerte komen we langs om de werkzaamheden uit te voeren. Eén isolatiemaatregel realiseren we doorgaans binnen één dag.

Veelgestelde vragen

 • Wat kost het om een zolder te isoleren?

  De kosten voor het isoleren van de zolder zijn afhankelijk diverse factoren. De dikte van het materiaal, de isolatiemethode en de wensen hebben allemaal invloed op de totaalprijs. Een adviseur komt graag bij je langs voor een huisbezoek om een nauwkeurige inschatting van de werkzaamheden te maken. Vervolgens verwerken we alle wensen uit in een offerte op maat. Hoewel je zolder isoleren een flinke investering lijkt, dankzij de vele subsidies en de besparing op je energiefactuur, verdien je je investering al snel terug.

 • Hoe dik moet zolderisolatie zijn?

  In zijn algemeen geldt: hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het resultaat. Dikker isoleren zal dus altijd lonen. Hoe dik je isoleert is een persoonlijke en financiële afweging. De dikte van zolderisolatie is afhankelijk van het type materiaal dat is aangebracht.

  Voor dakisolatie geldt:

  • Minerale wol: minimaal 8 tot 17 cm
  • PUR: een dikte van ongeveer 8 tot 14 cm

  Bij zoldervloerisolatie is de maximale dikte de ruimte tussen het plafond van de verdieping eronder en de bovenzijde van de zoldervloer. Zoldervloerisolatie kan alleen toegepast worden als het gaat om een houten zoldervloer. Meestal is deze ruimte 170mm.

  • Geslotencellig PUR-schuim: vanaf 4 tot 15 cm, afhankelijk van de aanwezigheid van vloerverwarming

 • Heeft mijn zolder isoleren zin?

  Het heeft zeker nut om je zolder te isoleren. Je kunt er immers veel energie en geld mee besparen. Wanneer je je zolder alleen gebruikt als opslagruimte, dan raden we het aan om alleen de zoldervloer te isoleren. Zoldervloerisolatie is goedkoper en effectief. Indien je je zolder als woonruimte gebruikt, dan is dakisolatie of een combinatie van vloer- en dakisolatie de beste optie. De keuze is afhankelijk van het budget, technische mogelijkheden en de gewenste besparing.

 • Wat is het verschil tussen dakisolatie en zolderisolatie?

  Zolderisolatie is een breed begrip. Hiermee kan zowel dak- en zoldervloerisolatie bedoeld worden. Met zowel zolder- als dakisolatie zorg je ervoor dat warmte niet snel kan ontsnappen. Bij dakisolatie hangt de manier van isoleren af of je dit met of zonder afwerking wenst. In ieder geval wordt in beide gevallen het materiaal aan de binnenkant van het dak geplaatst.

 • Kan ik zelf mijn zolder isoleren?

  Hoewel het mogelijk is om zelf je zolder te isoleren (denk aan dakisolatie), bevelen we dit niet aan. De meeste vormen van zolderisolatie vragen namelijk vakkennis, ervaring en speciale apparatuur. Iets wat zelfs ervaren doe-het-zelvers niet in huis hebben. Ook weet je zeker dat de uitvoering correct gebeurt. Mochten er toch problemen optreden, dan kun je beroep doen op de garantie. Isoleer je de zolder zelf? Dan zijn alle kosten voor eigen rekening.