Voorbereidingen voor installatiedag

Het is bijna zo ver: de overstap naar zonne-energie van eigen dak! Er zijn nog een aantal dingen die je zelf moet regelen, voordat je zorgeloos kunt genieten van jouw zelf opgewekte groene stroom.

Stap 1

1. Meterkast en plek omvormer opruimen

Denk alvast na over waar de omvormer zou kunnen hangen. Doorgaans is dit binnen vlakbij de zonnepanelen (niet in een slaapkamer, maar bijvoorbeeld op zolder). Wij zullen dit met je doorspreken op de dag van installatie.

Het is belangrijk dat de meterkast opgeruimd is, zodat de installateurs hier kunnen werken. Doe dit vóór de installatiedag. Mocht de omvormer op een andere plek in het huis worden gemonteerd, dan geldt hetzelfde voor deze ruimte.

Stap 2

2. Voorraad dakpannen checken

Worden de zonnepanelen geïnstalleerd op een pannendak? Kijk dan of je een stuk of 10 dakpannen op voorraad hebt of weet waar je ze (indien nodig) kan ophalen op de installatiedag. Tijdens de installatie kan het namelijk voorkomen dat een dakpan sneuvelt of al kapotte dakpannen vervangen moeten worden. De eerste 10 dakpannen zijn voor jouw eigen rekening.

Slimme meter en salderen

Met een slimme meter kunnen jij en de netbeheerder apart zien hoeveel kWh je verbruikt hebt en hoeveel kWh het zonnestroomsysteem heeft teruggeleverd aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de teruggeleverde hoeveelheid kWh afgetrokken van de verbruikte kWh en betaal je voor de netto verbruikte kWh aan je energieleverancier of krijg je een klein bedrag voor de netto geleverde kWh. Dit heet salderen. Via het monitoringsysteem en de omvormer kun je altijd apart bijhouden hoeveel jouw zonnestroomsysteem heeft opgewekt.

Stap 3

3. Voorschotbedrag verlagen

Met zonnepanelen gaat jouw elektriciteitsrekening omlaag en daarbij ook het voorschotbedrag dat je betaalt aan de energiemaatschappij. Bij de volgende jaarafrekening berekent de energiemaatschappij jouw nieuwe voorschotbedrag, maar je kunt ook direct een verlaging aanvragen. Wij adviseren je huidige voorschotbedrag te verlagen met het huurbedrag.

Dit kan meestal telefonisch bij je energiemaatschappij.

Stap 4

4. Zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder

Wanneer je zonnepanelen laat installeren word je zelf een energieproducent en maak je gebruik van het energienet. Daarom hebben de netbeheerders gezamenlijk een website opgezet: www.energieleveren.nl. Om te voorkomen dat het terugleveren van energie een probleem wordt, is het belangrijk dat het systeem aangemeld worden.

Er wordt namelijk gekeken of de huidige meter geschikt is voor het terugleveren van zonnestroom aan het net. Je weet dan zeker dat voor het berekenen van het terugleveren altijd de juiste informatie wordt gebruikt. Wel zo fijn als dit geregeld is voordat de zonnepanelen stroom gaan opwekken.

Solease zal eenmalig jouw systeem registreren bij energieleveren.nl. Je krijgt hier een bevestiging van per mail. Mochten de gegevens zoals adressering of een wijziging in het uiteindelijk geïnstalleerde systeem niet overeenkomen, dan dien je deze wijziging zelf door te geven. Helaas kunnen wij dit niet doen in verband met (privacy) wetgeving.

De installatiedag

De grote dag is bijna aangebroken: zonnepanelen installeren! Wat gaat er allemaal gebeuren om dit voor elkaar te krijgen?

Je leest het hier