Energieopslag in huis: Koop of huur een thuisbatterij

Bij Solease helpen we je graag met het uitkiezen van een thuisbatterij die bij jou past. Ontdek hoe je met een thuisbatterij nog beter gebruik kunt maken van jouw duurzaam opgewekte stroom. Produceer je meer energie met je zonnepanelen dan je op dat moment gebruikt? Dan sla je de energie op in de batterij en kun je deze later gebruiken. Zo voorkom je terugleverkosten en hoef je minder stroom in te kopen. Met een thuisbatterij ben je dubbel zo voordelig uit!

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel bekend als een huisaccu of energieopslagsysteem, kan elektriciteit opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of afkomstig is van het elektriciteitsnet. 

Thuisbatterijen zijn onderdeel van een slim energiebeheersysteem in huis. Ze bieden meer controle over je energieverbruik en kosten. Met een dynamisch energiecontract bijvoorbeeld, kun je energie opslaan wanneer de energieprijzen laag zijn en energie terugleveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar helpt ook het net te ontlasten. Je levert daarmee een positieve bijdrage aan de energietransitie. 

Gebruik vaker groene stroom

Een thuisbatterij is een slimme keuze voor iedereen die op zoek is naar een toekomstbestendige oplossing. Door energie op te slaan die overdag wordt opgewekt door zonnepanelen, kun je ook wanneer de zon niet schijnt gebruik maken van zelf opgewekte energie. Opgeslagen energie uit een thuisbatterij gebruiken op momenten dat er weinig groene stroom is (lees: wanneer het donker en windstil is), zorgt ervoor dat er op die momenten minder grijze stroom geproduceerd hoeft te worden. Zo ben je duurzaam bezig!

Voorkom een overvol energienet

Daarnaast kun je een thuisbatterij opladen op zonnige dagen en hiermee een vol energienet voorkomen! Hoe meer huishoudens in de buurt een thuisaccu hebben, hoe groter de impact. Ideaal, want nu komt het nog voor dat zonnestroomsystemen op deze momenten afschakelen en dat vinden we erg zonde van die groene energie. Ook wordt niemand blij van opengebroken straten omdat je netbeheerder het energienet moet verzwaren.

Wat zijn de voordelen van onze thuisaccu?
  • Groene energie: je kunt meer groene energie gebruiken die je opwekt via je zonnepanelen.
  • Lagere energierekening: omdat je minder stroom van het elektriciteitsnet verbruikt, hoef je minder energielasten te betalen en bespaar je geld. Ook kun je terugleverkosten vermijden.
  • Minder afhankelijk: een thuisbatterij zorgt voor meer grip op je energiekosten
  • Meer zelfvoorzienend: met een thuisbatterij en zonnepanelen ben je meer zelfvoorzienend.
Thuisbatterij en een dynamisch energiecontract

Wist je dat een hogere besparing mogelijk is als je je thuisbatterij combineert met een dynamisch energiecontract? Op momenten dat de stroom goedkoop is, sla je deze op in je batterij. Wanneer de energieprijzen hoog zijn, verkoop je de stroom. Zo bespaar je dus nog meer!

Btw terugvragen van je thuisbatterij

Onder bepaalde voorwaarden mag je de btw van je thuisbatterij terugvragen. Dit scheelt je al snel meer dan duizend euro! Het is hierbij vooral belangrijk dat je een dynamisch energiecontract hebt. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroomtarieven gedurende de dag afhankelijk van de vraag en het aanbod. Hier kun je handig op inspelen met je batterij.
Let op: Lees je goed in als je gebruik wil maken van de btw-regeling voor een batterij. Zo hoor je je aan te melden als btw-ondernemer en krijg je de btw alleen terug als je gaat handelen met stroom. Btw terugvragen voor een batterij is complexer dan dat dat bij zonnepanelen was.

Een thuisbatterij in 3 stappen

Offerteaanvraag

Na je offerteaanvraag nemen wij contact met je op om aanvullende vragen en je persoonlijke wensen te bespreken.

Schouw en installatie

Als je akkoord gaat met de offerte plannen we een afspraak in voor een schouw en de installatie van je batterij. Onze installateurs houden uiteraard rekening met jouw wensen, leggen alles uit en werken op een veilige manier.

Duurzaam aan de slag

De installatie zal binnen een dag plaatsvinden. Zo kun je vaak dezelfde dag al gebruik gaan maken van je batterij.

Veelgestelde vragen

  • Waar mag je een thuisbatterij plaatsen?

    Een thuisbatterij plaats je bij voorkeur in een niet vochtige ruimte waarbij de temperatuur constant is en goed te ventileren. Dit komt de levensduur van de accu ten goede en kan de geproduceerde warmte goed afgevoerd worden. Een kelder, garage, schuur of technische ruimte zijn bij uitstek geschikt!

  • Kan een wasmachine draaien op een thuisbatterij?

    Ja! In principe kun je een wasje draaien op een thuisbatterij, afhankelijk van het vermogen van de batterij en het verbruik van de wasmachine. Een thuisbatterij kan allerlei elektrische apparaten voorzien van stroom wanneer deze in gebruik zijn.

  • Hoe lang blijft stroom in een thuisbatterij?

    Hoe lang de stroom in je thuisbatterij blijft is afhankelijk van je verbruik en de capaciteit van de batterij. Zo kan de stroom een paar uur tot een paar dagen opgeslagen blijven, totdat deze leeg is en weer kan worden opgeladen.

  • Hoe groot moet je thuisbatterij zijn?

    Als je wil berekenen hoeveel vermogen (kWh) je thuisaccu nodig heeft, kun je hier een eenvoudige formule op loslaten:

    Vermenigvuldig elke kWp van je zonnestroomsysteem met 1 à 1,5 kWh.

    Voorbeeld:
    Jouw zonnestroomsysteem levert 6 kWp aan stroom. Dan heb je een thuisbatterij nodig van 6 kWp x 1 à 1,5 kWh = 6 tot 9 kWh.