Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor?
Vraag jij je af hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om jouw verbruik te compenseren? Het ‘perfecte’ aantal zonnepanelen is afhankelijk van veel factoren die je niet zomaar los van elkaar kunt zien. Jouw verbruik, de kenmerken van jouw dak en de specificaties van de zonnepanelen die je kiest bepalen uiteindelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Om dit inzichtelijker te maken, hebben we voor de meest voorkomende situaties een artikel geschreven met meer informatie over het aantal zonnepanelen dat je gemiddeld nodig hebt.
Table of Contents
Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor…
- een gezin of huishouden,
- een warmtepomp,
- een elektrische auto,
- een verbruik van 2000 / 3500 / 10.000 kWh,
- elektrisch koken
- vloerverwarming
- om zelfvoorzienend te zijn?
Aantal zonnepanelen berekenen aan de hand van je verbruik
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om eerst vast te stellen hoeveel je jaarlijks verbruikt. Kijk daarbij niet alleen naar hoeveel je nu verbruikt, maar ook naar hoeveel je in de komende jaren denkt te gaan verbruiken. Ga je een gasfornuis vervangen met een inductiekookplaat? Komt er een warmtepomp in plaats van je oude CV of ga je binnenkort elektrisch rijden? Dit heeft allemaal invloed op hoeveel je zal gaan verbruiken. Je wilt natuurlijk wel dat het zonnestroomsysteem dat je kiest toekomstbestendig is. Zonnepanelen gaan namelijk minimaal 25 jaar mee en het bijplaatsen van panelen is relatief duur. Het is dus het slimst om het in één keer goed te doen en je systeem qua opwek zo dicht mogelijk in de buurt te laten komen van jouw (toekomstige) verbruik.
De kenmerken van jouw dak
De oriëntatie en hellingshoek van je dak hebben veel invloed op de hoeveelheid energie die iedere zonnepaneel opwekt. Ook eventuele schaduw, veroorzaakt door een dakkapel of een gebouw naast jouw huis, kan ervoor zorgen dat niet alle zonnepanelen de maximale opbrengst halen. Afhankelijk van de situatie van je dak, wordt het zonnestroomsysteem aangepast. Dat kan zijn door meer panelen te plaatsen, maar dat kan ook zijn door in plaats van een serieel voor een parallel systeem te kiezen. Dit verschilt erg per situatie, maar het uitgangspunt is altijd om de opbrengt-kosten verhouding zo goed mogelijk in balans te brengen.
De specificaties van de zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. Hierdoor is het onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn verbruik?” De vraag is pas te beantwoorden als je weet met welk type zonnepaneel gerekend wordt, wat de kenmerken van je dak zijn en hoe het systeem opgebouwd is. Bij Solease rekenen we altijd met de zonnepanelen die we zelf leveren. Lees meer over het materiaal dat wij op dit moment hanteren. Hoe kom je er dan zo snel mogelijk achter hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt? Dat is simpel! Ga naar onze dakcheck, vul je adres en verbruik in, en onze software rekent geheel vrijblijvend voor jou uit hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt om jouw verbruik te compenseren.
Wat zegt het formaat van een zonnepaneel over de opbrengst?
Zonnepanelen verschillen op twee belangrijke punten: opbrengst per vierkante meter en de afmetingen van het paneel. Het formaat alleen vertelt dus maar de helft van het verhaal. Een groter zonnepaneel wekt meer op dan een kleiner formaat zonnepaneel met een gelijke opbrengst per vierkante meter, omdat er meer zonnecellen in een paneel passen.
Wanneer je twee zonnepanelen vergelijkt, moet je dus niet alleen kijken naar de opbrengst of maat van een enkel paneel, maar naar de combinatie van de twee. Daarom spreken we vaak over de opbrengst van zonnepanelen per vierkante meter. Dit geeft je een eerlijk beeld van de opbrengst van een zonnepaneel ten opzichte van een ander model. Een hoger vermogen per paneel of meer zonnepanelen is dus niet altijd beter. Zijn er dan echt geen voor- of nadelen verbonden aan de maat van een zonnepaneel als de opbrengst per vierkante meter hetzelfde is? Ja, die zijn er wel degelijk. Kleine zonnepanelen bieden je meer flexibiliteit, wat handig kan zijn als je dak een bijzondere vorm heeft, er meerdere dakkapellen geplaatst zijn of als er veel pijpjes of dakramen in je dak zitten. Kleine zonnepanelen maken het dan makkelijker om rond deze obstructies heen te werken. Grote zonnepanelen zorgen juist weer voor een rustiger beeld. Ook gaat er minimale ruimte verloren. Zelfs wanneer kleinere zonnepanelen strak tegen elkaar gelegd worden, verlies je altijd een paar centimeter vanwege de breedte van het frame.
Lees ook: “Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?”
Bereken de opbrengst van zonnepanelen op jouw dak
De exacte opbrengst van zonnepanelen berekenen is een behoorlijke uitdaging. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. De kenmerken van jouw dak, de specificaties van de zonnepanelen die je op het dak legt en zelfs jouw woonplaats heeft invloed op je uiteindelijke opbrengst en dus ook op het antwoord hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt.
Is het dan onmogelijk om vooraf te berekenen hoeveel zonnepanelen op jouw dak nodig zijn? Nee hoor, met de juiste tools kunnen we een behoorlijk nauwkeurige berekening maken. Wanneer je een offerte aanvraagt gaan onze solar experts aan de slag met het in kaart brengen van de unieke kenmerken van jouw dak. Op basis daarvan kunnen ze jou precies vertellen hoeveel zonnepanelen wij adviseren, welke opbrengst je kunt verwachten en wat je hiermee gaat besparen. We hoeven niet op bezoek te komen, met zeer gedetailleerde 3D-satellietbeelden krijgen we direct een goed zicht op jouw dak. Wil je direct inzicht in de mogelijkheden voor jouw huis? Met onze dakcheck krijg je in twee minuten een indicatie hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt.
Gratis advies over jouw situatie
Het is goed dat je jezelf de vraag stelt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Wij denken daar graag in mee en maken op basis van jouw huidige verbruik en (toekomstige) woonwensen een realistische schatting van wat jouw energiebehoefte is. Op basis daarvan – en natuurlijk rekening houdend met de capaciteit van je dak – stellen we een systeem en legplan samen dat het beste bij jou past.