Hoeveel zonnepanelen per huishouden?
Leestijd: 3 minuten
Hoeveel zonnepanelen heeft jouw gezin nodig om verbruikdekkend te zijn?
Nederland wordt steeds groener. Er wordt veel gedaan om ons land zo duurzaam mogelijk in te richten, maar geen enkel voorbeeld spreekt meer tot de verbeelding dan zonnepanelen op een dak. De eerste zonnepanelen werden nog voor 2000 in gebruik genomen, maar sinds 2010 is de groei exponentieel toegenomen. Sinds de oprichting van Solease krijgen we dan ook vaak de vraag: hoeveel zonnepanelen heeft een huishouden nodig? De ene buurman heeft slechts enkele panelen op zijn dak, terwijl de andere zijn dak vol heeft liggen. Hoe zit dat nou?
Table of Contents
Gemiddeld aantal zonnepanelen per huishouden
Wanneer we het over zonnepanelen hebben, maken we vaak gebruik van gemiddeldes. Omdat de opbrengst van de zonnepanelen op je dak afhankelijk zijn van verschillende variabelen is het niet mogelijk om concreet te worden, zonder meer over jouw dak te weten.
Laten we er voor het gemak even van uit gaan dat je een geschikt dak hebt. Ga je voor een zo hoog mogelijke besparing, dan is aan te raden om de opbrengst van de zonnepanelen op je dak af te stemmen op je verbruik. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Een zonnepaneel met een vermogen van 435 Wattpiek wekt per jaar ongeveer 370 kWh op*. Dan kom je op 12 zonnepanelen per huishouden.
Die buurman die maar een paar zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, heeft hier waarschijnlijk voor gekozen omdat hij een lager verbruik heeft of doordat zijn dak niet voldoende capaciteit heeft.
Wil jij net als je buurman profiteren van zonnepanelen op je dak, maar wil of kun je geen grote investering doen? Dan is het huren van zonnepanelen de oplossing voor jou. Dit vraagt niet om een investering, maar levert uiteindelijk wel meer op. De huurprijs is namelijk lager dan de opbrengst van je zonnepanelen zou kosten bij je energiemaatschappij. Onderaan de streep houd je dus een mooi bedrag over.
Verbruik versus opbrengst
Hoewel we heel blij zijn met de verduurzaming die zonnepanelen opleveren, begrijpen we dat je voornamelijk voor zonnepanelen kiest om te besparen op je energierekening. In principe geldt het volgende: hoe dichter het totale jaarverbruik van je huishouden bij de opbrengst van de zonnepanelen op je dak ligt, hoe meer financieel rendement je uit de zonnepanelen haalt. Het aantal zonnepanelen stem je dus altijd af op je verbruik, om er zeker van te zijn dat je nergens te veel voor betaalt.
Laat Solease berekenen wat dit voor jou betekent
Het berekenen van de opbrengst is echter een complex vraagstuk. Zonder de geavanceerde software en de beschikking tot 3D-satellietbeelden die Solease heeft, kun je jouw verwachte opbrengst niet accuraat voorspellen. Onze solar specialisten gebruiken hun kennis, kunde en deze tools graag om je hierbij te helpen.
Wacht niet langer. Vraag direct een offerte aan om te zien wat Solease voor je kan betekenen.
* In onze berekening zijn we uitgegaan van een dak in de meest gunstige situatie (met een ideale hellingshoek, zuidelijke oriëntatie en schaduwvrij) waarbij het zonnestroomsysteem de maximale performance haalt. En we hebben gerekend met een minder gunstig dak dat bijvoorbeeld meer op het oosten of westen ligt of een deel van de dag schaduw krijgt.