Zonnepanelen toevoegen aan een bestaande installatie, kan dat?
Leestijd: 4 minuten
Zonnepanelen toevoegen aan een bestaande installatie, kan dat?
Overweeg jij om je bestaande zonnestroomsysteem uit te breiden, en heb je al zonnepanelen van Solease op je dak liggen? Dan hebben we goed nieuws, want dat kunnen we voor je regelen.
Er zijn meerdere redenen denkbaar om zonnepanelen aan een bestaande installatie te willen toevoegen. Je hebt bijvoorbeeld in het verleden slechts een paar zonnepanelen laten plaatsen om een deel van je verbruik te dekken. Een andere reden kan zijn dat het verbruik is toegenomen door een uitbouw, een gezinsuitbreiding of de aanschaf van een elektrische auto.
Table of Contents
Zonnepanelen aan bestaande installatie toevoegen
Overweeg je extra zonnepanelen te plaatsen? Het is mogelijk, maar het is wel afhankelijk van een aantal factoren om te bepalen of dit ook bij jou zo is. De eerste vraag is hoeveel zonnepanelen er extra op je dak passen. Bedenk je wel dat vrije ruimte op het dak niet altijd betekent dat we hier daadwerkelijk zonnepanelen op kunnen plaatsen. We leggen bijvoorbeeld geen zonnepanelen op dakkapellen en vermijden ook plaatsen op je dak waar vaak schaduw valt.
Kan je omvormer het aan?
Laten we er nu even van uitgaan dat je dak geschikt is voor het toevoegen van zonnepanelen aan de bestaande installatie en we de maximale aansluitwaarden van de groepzekeringen in de meterkast niet overschrijden met die extra panelen.
Enkele zonnepanelen toevoegen binnen de capaciteit van de omvormer
Gaat het om een uitbreiding van 1 of 2 panelen? Soms kan dit aangesloten worden op je huidige omvormer. We kijken dan naar het maximale vermogen van je omvormer en rekenen uit of het toevoegen van zonnepanelen kan binnen de capaciteit van de omvormer.
Overdimensioneren biedt extra voordelen
Wanneer je zonnepanelen aan je huidige omvormer wilt toevoegen, zijn het maximale vermogen van de omvormer en het totale vermogen van de huidige zonnepanelen + de extra zonnepanelen erg belangrijk om te weten. Je zou dan denken dat het totale vermogen van de zonnepanelen niet hoger mag zijn dan het maximale vermogen van de omvormer, maar dat is niet helemaal waar. Je kan namelijk best wel wat over dit vermogen heengaan. 110% was lange tijd een vuistregel, maar tegenwoordig zijn 130% en in gunstige gevallen zelfs 150% niet ongebruikelijk.
Wanneer het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan het maximale vermogen van de omvormer, spreken we van overdimensioneren. Lang verhaal kort: het komt eigenlijk nooit voor dat de zonnepanelen hun maximale vermogen halen, waardoor de omvormer best wat capaciteit overheeft, zelfs als het maximale vermogen op papier al is bereikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een oost-west opstelling, waarbij de zon nooit recht op alle zonnepanelen schijnt. Deze vrije capaciteit kan uitstekend benut worden door extra zonnepanelen te plaatsen.
Tweede omvormer plaatsen
Kunnen we de nieuwe zonnepanelen niet aan de bestaande omvormer toevoegen en zijn het er meer dan 4? Dan kiezen we voor een tweede systeem dat volledig onafhankelijk van je bestaande zonnestroomsysteem werkt. Zolang we de maximale aansluitwaarden van de groepzekeringen in de meterkast niet overschrijden, levert dit verder geen problemen op.
Extra zonnepanelen plaatsen van een ander merk
Wanneer je al een zonnestroomsysteem hebt laten plaatsen, wil dat niet zeggen dat je eventuele extra zonnepanelen per se via dezelfde leverancier moet aanschaffen. Sterker nog, het maakt helemaal niet uit als je zonnepanelen van een ander model of merk kiest. Daar zitten wel een paar technische haken en ogen aan. Zo mag de spanning best een beetje verschillen, maar kunnen er ook verliezen optreden als het verschil te groot is. Omdat dit een vrij technisch verhaal is en dit situatie-afhankelijk is, adviseren we je om dit met de solar experts van Solease te bespreken. Zij kunnen je precies uitleggen wat mogelijk is en met welke kosten en eventuele verliezen je rekening moet houden.
Kosten voor het plaatsen van extra zonnepanelen
De belangrijkste kanttekening bij het bijplaatsen van een aantal panelen is dat de kosten voor het plaatsen vaak niet opwegen tegen de opbrengst die de extra panelen gaan opleveren. Het is pas gunstig vanaf een wat groter aantal panelen, denk hierbij aan een aanvulling van 4 panelen of meer.
Lees ons blog over het overdimensioneren van de omvormer als je graag meer wilt weten over de optimale belasting van een omvormer en het aansluiten van een zonnestroomsysteem in de meterkast.