Solease zonnepanelen overleven zware storm Ciara
Op zondag 9 februari kondigt het KNMI code oranje af voor Nederland. Tijdens haar piek raast de storm met windkracht 11 over Vlieland. Er is schade aan auto’s door omgevallen bomen en er ontstaan gevaarlijke situaties door losgeraakte dakdelen. Schiphol schrapt honderden vluchten, sportwedstrijden worden afgelast en het KNMI adviseert binnen te blijven. Hoewel de telefoon van hulpverlenende instanties roodgloeiend stond, bleef het bij Solease stil.
Naast ruim 5000 meldingen bij de brandweer, heeft ook Interpolis meer dan 600 meldingen van stormschade binnen gekregen en werd er drie keer zoveel naar 112 gebeld. De beelden van dit jaar waren vooral spectaculair op zee en op de landingsbaan van Schiphol. Zelfs het NK Tegenwindfietsen is deels afgelast wegens te harde wind. Je zou denken dat zonnepanelen het ook zwaar te verduren hebben tijdens zo’n harde storm, maar Solease heeft tot op heden nog geen enkele melding ontvangen van beschadigde of losgerukte zonnepanelen.
Table of Contents
Nul schademeldingen bij Solease
Ondanks dat Solease verantwoordelijk is voor eventuele reparaties van verhuurde zonnestroomsystemen was storm Ciara geen reden tot zorgen voor Pierre Vermeulen, oprichter van Solease. Hij merkt op: “Het lijkt erop dat zelfs windkracht 10 of 11 de zonnepanelen van Solease niet van de daken krijgt!”. Vermeulen maakt daarbij complimenten aan de installatiepartners, die de zonnepanelen van Solease vakkundig monteren op de daken.
Belang vakkundige installatie
Op het toppunt van de storm zijn er windstoten gemeten van 120 tot 130 kilometer per uur. Met name dit soort plotselinge rukwinden kunnen veel schade veroorzaken. “Zo’n storm toont maar weer eens aan hoe belangrijk het installatieproces van zonnepanelen is”, zegt Roderick van Wisselingh, CFO van zonnepanelenleverancier Solease. “Vooral op platte daken is het extra belangrijk om goed na te denken over een aantal zaken: hoe ver van de rand plaats je de zonnepanelen en met hoeveel ballast veranker je ze?”.
Solease hanteert strenge eisen waaraan daken moeten voldoen om in aanmerking te komen voor hun zonnestroomsysteem. “Als wij een dak ongeschikt vinden, horen wel eens van de potentiële klant dat hij bij de concurrent wel geholpen wordt. Dat baart mij zorgen, want je wil er zeker van zijn dat je een veilige situatie creëert, zowel voor de monteurs als voor de huiseigenaren.” aldus Vermeulen.
De vorige zware winterstorm die over Nederland raasde was in januari 2018. Deze kreeg code rood en ook toen bleven alle zonnepanelen van Solease op de daken liggen.
Ook interesse in zonnepanelen van Solease?
Of je nou zonnepanelen koopt of huurt, in beide gevallen krijg je hetzelfde zonnestroomsysteem. Namelijk: de betrouwbare zonnepanelen waar wij zelf in investeren en waar wij garantie op geven zolang je huurt (bij koop gelden de productgaranties).