Wat is zuiniger: airco of warmtepomp?
Wil jij je huis op een duurzame manier verwarmen of koelen? Dan denk je misschien als eerste aan een airconditioningsysteem. Maar als je je al wat meer verdiept hebt in duurzame alternatieven, dan weet je dat ook een warmtepomp een slimme keuze kan zijn. Maar wat zijn nu de verschillen en welk systeem is zuiniger?
Table of Contents
Hoe werkt een airco?
We kennen de airco vooral als hét systeem dat op snikhete zomerdagen voor verkoeling zorgt. Tegenwoordig kunnen ze wel meer dan dat. Zo worden ze ook gebruikt als hoofdverwarming in woningen en zakelijke panden. De airco blaast warme of koude lucht in allerlei ruimtes, zonder dat hiervoor aardgas wordt gebruikt.
Een airconditioningsysteem bestaat uit een binnenunit en een buitenunit en kan uitgebreid worden naar meerdere binnenunits én buitenunits, afhankelijk van het aantal ruimtes waarbij je het klimaat wil beheersen.
Verschillende soorten airco’s
Grofweg bestaan er drie verschillende soorten airco’s. Monoblock airco’s, splitairco’s en mobiele airco’s. Airco’s zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Van vloer- en wandmodellen tot aan plafondairco’s en cassette airco’s.
Mobiele airco
Bij een mobiele airco moet je de lucht via een afvoerslang door het raam naar buiten afvoeren. Dit is de minst zuinige optie, omdat de koude of warme buitenlucht zo weer naar binnenkomt.
Monoblock airco
Een monoblock airco bestaat uit één binnenunit met een doorvoer naar buiten. Vaak worden deze modellen aan de wand gemonteerd, zodat de lucht makkelijk naar buiten gevoerd kan worden,
Splitairco: single split of multi-split
Bij splitairco’s wordt er onderscheid gemaakt tussen single- en multi-split modellen. Multi-split airco’s zijn ideaal als je graag meerdere ruimtes wil voorzien van airconditioning. Op één buitenunit kunnen namelijk meerdere binnenunits aangesloten worden. Hiermee voorkom je dat je dak vol komt te staan met buitenunits. Single split airco’s bestaan uit een binnenunit en één buitenunit.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp regelt het hele jaar door de temperatuur in een woning. Eén warmtepomp is meestal goed voor het grootste deel van de warmtevraag. In combinatie met een boiler kun je een woning ook voorzien van warm water. Het systeem kan bestaan uit alleen een buitenunit, maar ook uit een binnen- en buitenunit.
Hybride warmtepomp vs. volledig elektrische warmtepomp
Bij warmtepompen heb je de keuze uit een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel om de woning te verwarmen. De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en ondersteunt de warmtepomp op dagen dat het de woning niet warm genoeg krijgt. Gelukkig is dat tegenwoordig voor slechts een klein gedeelte van de tijd. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor zowel verwarming als warm water.
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
Wat een airco en warmtepomp met elkaar gemeen hebben, is de mogelijkheid om zowel te verwarmen als koelen. De werking is nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er ook nog enkele verschillen te onderscheiden. Een warmtepomp kan een complete woning verwarmen, dat kan een airco niet.
Warmtepomp als hoofdverwarming
Daarnaast wordt een warmtepomp aangesloten op het bestaande afgiftesysteem. Warmte wordt afgegeven aan het water in de leidingen, de radiator en buizen van vloerverwarming. Een airconditioningsysteem maakt dat niet mogelijk. Airco kan dus nooit de hoofdverwarming zijn van een woning, maar wel een goed hulpmiddel om de verwarming te ondersteunen en je minder afhankelijk te maken van het gas. Omdat een warmtepomp dit wél kan, ligt de prijs ook hoger.
Optimaal profiteren? Isoleren!
Wat belangrijk is om te weten, is dat warmtepompen het beste werken wanneer huizen redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Ook werken ze beter bij lage temperatuurverwarming. Als je woning niet goed geïsoleerd is, moet de warmtepomp veel te hard werken om alle ruimtes te voorzien van warmte. Door je woning te isoleren, zorg je ervoor dat warmte zo min mogelijk verloren raakt, je kosten bespaart en efficiënter je huis kunt verwarmen.
Wat is zuiniger, een airco of een warmtepomp?
Wat zuiniger is, is per woonsituatie anders. Factoren zoals het type warmtepomp, de gebruiksintentie van de airco en de mate van isolatie hebben allemaal invloed op je keuze. Daarbij kan een warmtepomp meer dan een airco.
Een oplossing die past bij je behoeften
Wil je echt grote stappen maken qua verduurzaming en heb je het budget om dit goed aan te pakken? Dan heb je mogelijk het meeste baat bij een warmtepomp. Je investeert immers in een totaaloplossing en niet voor een oplossing voor één of enkele ruimtes.
Zijn er subsidies beschikbaar?
Verduurzamen is nu eenmaal een investering. Het is daarom cruciaal dat je goed onderzoek doet naar de beste oplossing voor jouw huis, zodat je het maximale rendement uit je investering haalt. Gelukkig is er in 2024 ook subsidie beschikbaar voor warmtepompen. De ISDE-subsidie dekt gemiddeld 30% van de kosten van een (hybride) warmtepomp en installatie ervan. De hoogte van de subsidie is per warmtepomp verschillend.