Is warm weer gunstig voor opbrengst zonnepanelen?
Leestijd: 2 minuten
Sommige mensen denken dat bij warm en zonnig weer de opbrengst van zonnepanelen hoger is. Dit is niet helemaal waar. Wanneer de temperaturen erg oplopen presteren de zonnepanelen minder goed dan bijvoorbeeld op een koude, maar zonnige winterdag of een lentedag met af en toe een wolkenveld. Waar komt dit door? We gaan het je uitleggen.
Table of Contents
Opbrengst zonnepanelen bij warm weer
Het vermogen van een zonnepaneel wordt bepaald bij een aantal gestandaardiseerde condities, waaronder een temperatuur van 25 graden. Dit gaat dan niet om de buitentemperatuur, maar om de temperatuur van het zonnepaneel zelf. Je kunt je voorstellen dat wanneer de buitentemperatuur hoog is en de zon vol schijnt op het paneel dat de temperatuur veel hoger is.
Stel dat het buiten 30 graden is, dan zal de temperatuur van het paneel rond de 55 à 60 graden liggen. Hierdoor wek je op hete dagen minder energie op. In het zonnepaneel neemt de weerstand toe als de temperatuur oploopt. Het vermogen van een zonnepaneel neemt hierdoor met ongeveer 0,5% per graad af. Stel, de paneeltemperatuur is 60 graden, dan verlies je circa 17,5% efficiëntie (60-25=35 graden warmer dan standaard test condities x 0,5% = 17,5%). Op een koude zonnige dag in februari zouden de zonnepanalen daardoor wel eens meer vermogen kunnen leveren dan op een tropische warme dag in juli.
Overigens is het meestal zo dat hoge buitentemperaturen gepaard gaan met veel zon. En dan wordt veel zonlicht iets minder efficiënt omgezet in toch een mooie stroomopbrengst. Het voorbij trekken van een wolkenveld kan de panelen wat laten afkoelen waarna de zonnepanelen weer wat efficiënter zijn, zo zijn wolken velden dus ook niet altijd slecht nieuws voor je stroom opbrengst.
Wij houden, bij de keuze voor het merk en type zonnepaneel, rekening met het soort materiaal. Het materiaal van sommige zonnepanelen warmt sneller op en zorgt daardoor voor grotere rendementsverliezen dan onze zonnepanelen.
Kun je zelf er iets tegen doen?
Nee, jij kan niet voorkomen dat de zonnepanelen zo warm worden. De zonnepanelen worden door ons over de dakpannen gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat de wind onder de panelen kan waaien, hierdoor ontstaat een passieve manier van koelen. Dit is de enige manier om zonnepanelen te koelen. Op hele warme dagen is het niet anders dan accepteren dat de zonnepanelen minder opbrengen en zelf te gaan genieten van dat fijne zonnetje 😉
Wist je trouwens dat zonnepanelen ervoor zorgen dat jouw huis koeler blijft op hete dagen? Ze voorkomen dat een deel van de warmte niet door het dak komt. Dit scheelt zo’n 2 tot 3 graden, dat is nog eens gunstig! Bekijk de andere 9 voordelen.
Wanneer is de opbrengst het hoogst van zonnepanelen?
De opbrengst is hoger wanneer de omgevingstemperatuur lager is, maar daarnaast zijn andere aspecten ook belangrijk. Denk aan de stand van de zon, lengte van de dagen (aantal zonuren), bewolking en eventueel regen. Lees hierover meer in het artikel: wat is de beste tijd om zonnepanelen te nemen?
Over het algemeen wekken in de maanden april, mei en juni zonnepanelen het meeste energie op. En ook dit jaar zagen we dat april en mei zorgden voor een recordopbrengst.
Kortom zonnepanelen en heel warm weer zijn samen niet de best combinatie, maar er wordt nog steeds energie opgewekt. Alleen is de opbrengst minder hoog dan op een zonnige lentedag.