Welke subsidies voor zonnepanelen zijn er?
Leestijd: 4 minuten. Laatste update: augustus 2022
Zonnepanelen zijn de toekomst. Door je eigen zonne-energie op te wekken bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een duurzamere wereld. De Nederlandse overheid stimuleert consumenten en bedrijven om over te stappen op duurzamere alternatieven zoals zonne-energie. Voor het overstappen naar zonne-energie bestaan verschillende regelingen en subsidies waar ook jij van kan profiteren.
Inhoudsopgave
Subsidie van lokale overheid op aanschaf zonnepanelen
Hoewel de overheid geen landelijke subsidie meer geeft op de aanschaf van zonnepanelen, kun je nog steeds profiteren van lokale subsidiepotjes. Sommige gemeentes en provincies bieden deze subsidie namelijk nog steeds aan. Of en hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de gemeente waarin je woont. Kijk op energiesubsidiewijzer of jouw gemeente een subsidie aanbiedt voor het aanschaffen van zonnepanelen. Hier kun je ook direct zien aan welke voorwaarden je dient te voldoen om aanspraak te kunnen maken op de subsidie.
In speciale gevallen kun je ook als consument aanspraak maken op een duurzaamheidslening. Met deze lening kun je het systeem kopen en ben je direct eigenaar, zelfs wanneer je zonnestroomsysteem niet afbetaald is. Bijkomend voordeel, is dat je als eigenaar de btw over de zonnepanelen mag terugvragen. Deze lening levert je echter wel een BKR-registratie op. Weten wat de laatste stand van zaken is rondom subsidies?
Bekijk de subsidies op zonnepanelen in 2022.
Financiële regelingen voor zonnepanelen vanuit de overheid
Vanuit de landelijke overheid zijn er enkele financiële regelingen om consumenten te stimuleren om over te stappen naar groene energie. Aangezien er regelmatig nieuwe regelingen bijkomen en andere regelingen juist aangepast of zelfs helemaal afgebouwd zijn, hebben we alle huidige subsidies en toekomstige wijzigingen in het beleid voor je op een rijtje gezet.
Salderingsregeling
De huidige salderingsregeling is ook een soort subsidie voor zonnepanelen. Voor elke kWh die je niet direct gebruikt en teruglevert aan het net, mag je een kWh op een ander moment verbruiken. De energieleverancier houdt dit bij en geeft in een jaaroverzicht weer hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Het verschil daartussen wordt verrekend. Wanneer je verbruik hetzelfde is als het aantal opgewekte kWh, dan betaal je niets. Voor elke kWh die je meer verbruikt betaal je de kWh prijs van jouw energieleverancier en voor elke teruggeleverde kWh, krijg je een vergoeding (de hoogte daarvan hangt eveneens af van je energieleverancier).
In april 2019 maakte de regering bekend dat de salderingsregeling afgebouwd wordt tot en met 2031. Het oorspronkelijke plan was om hier al in 2023 mee te beginnen, maar dat bleek niet haalbaar. De afbouw van de salderingsregeling is voorlopig uitgesteld tot 2025. Als einddatum van de afbouw blijft ongewijzigd; deze subsidie voor zonnepanelen van de overheid stopt sowieso per 1 januari 2031.
Bekijk de subsidies op zonnepanelen in 2022.
Btw-teruggave
Tot en met 31 december 2022 is het mogelijk om bij de aanschaf van zonnepanelen de btw terug te vragen. Om de btw terug te kunnen vragen heb je een btw-nummer nodig, deze krijg je wanneer je je als ondernemer aanmeldt bij de Belastingdienst. Je kunt je als particulier eenmalig als ondernemer aanmelden om vervolgens aanspraak te kunnen maken op een btw-teruggave van je zonnepanelen. Zodra je een btw-nummer ontvangen hebt kun je daarmee een aangifte van omzetbelasting doen. Het bedrag van je aangifte zal negatief zijn, je hebt immers geen omzet gedraaid, maar juist iets gekocht. Nadat je de aangifte hebt afgerond krijg je de 21% btw terug van de Belastingdienst.
Klinkt dit allemaal te ingewikkeld en/of wil je tijd besparen? Maak dan gebruik van de gratis Solease btw-service! Zet een vinkje bij deze optie tijdens het bestelproces en wij nemen het (uitzoek)werk voor je uit handen.
Lees ook: Hoe vraag ik de btw-terug over mijn zonnepanelen?
Zonnepanelen btw-vrij
Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de btw-teruggave voor zonnepanelen voor particulieren. Vanaf dat moment schaf je zonnepanelen gelijk btw-vrij aan mits het jaarlijks minder dan 10.000 Wattpiek opwekt. Geen gedoe met btw terugvragen, maar gewoon betalen voor wat je krijgt. Het nultarief op de btw geldt voor de aanschaf van alle materialen én voor de installatiekosten. Door de btw al bij aankoop te verrekenen wordt een aantal nadelen van de btw-teruggave verholpen.
Energiebespaarlening
Wanneer je energiebesparende maatregelen in je huis wilt aanbrengen, kun je daar als eigenaar tegen een gunstig tarief geld voor lenen bij het Warmtefonds. Uiteraard valt het plaatsen van zonnepanelen onder een energiebesparende maatregel en kom je dus in aanmerking voor deze lening wanneer je zonnepanelen gaat laten plaatsen.
Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving
Het kabinet wil het voor iedereen makkelijk en aantrekkelijk maken om zijn of haar huis te verduurzamen. Dit geldt ook voor mensen met een lager inkomen. Voor ongeveer 15 tot 20 procent van de huishoudens geldt dat zij niet voldoende spaargeld hebben om zonnepanelen te kunnen kopen. Vanaf 1 oktober 2022 maken mensen met een inkomen van maximaal 38.000 euro (de exacte grens moet nog vastgesteld worden) aanspraak op een renteloze lening. De aflossing van een renteloze lening wordt afgestemd op de draagkracht. Eventuele restschulden bij de verkoop van het huis zijn voor rekening van het Warmtefonds.
Subsidies zonnepanelen voor ondernemers
Hoewel je als consument geen gebruik kunt maken van nationale subsidies kunnen ondernemers dat wel. Zij profiteren van aantrekkelijke voordelen. Zo kom je als ondernemer in aanmerking voor:
Solease onderzoekt jouw mogelijkheden
Benieuwd wat er in jouw huis mogelijk is? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of doe hier onder de dakcheck om een indicatie te krijgen wat er mogelijk is op jouw dak.