Je huis verduurzamen: onze tips
Een hoge energierekening voorkomen, de waarde van je woning verhogen of het milieu een handje helpen: allemaal goede redenen om te gaan verduurzamen. Maar waar moet je dan beginnen? Wat is slim om te doen? En wat is voor jou belangrijk? Met onze tips helpen we je op weg bij de keuzes rondom het verduurzamen van je huis.
Table of Contents
Waarom je huis verduurzamen?
Je huis verduurzamen is goed voor de planeet. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. Zo zijn er zwaardere stormen, overstromingen en langere periodes van droogte. Door te verduurzamen verminder je je energieverbruik in en rondom huis en je CO2-uitstoot. Samen zorgen we voor een gezondere toekomst.
Waarom je nu al wil meedoen aan de energietransitie:
- Verduurzamen is goed voor de portemonnee
- Verhoogt je wooncomfort
- Verhoogt de waarde van je woning
- Is beter voor het milieu
Wat kun je allemaal doen om je huis te verduurzamen?
Verduurzamen kun je doen op allerlei manieren. Groot of klein. Alle beetjes helpen. Als je specifiek je huis wil verduurzamen, zijn er aantal opties die je kunt overwegen. We zetten hieronder een aantal voorbeelden op een rij:
Zonnepanelen
Met zonnepanelen op je dak bespaar je aanzienlijk op je stroomverbruik. Bovendien maak je minder of geen gebruik meer van ‘grijze’ stroom, maar van groene, duurzaam opgewekte stroom die je kunt gebruiken voor je huishoudelijke apparaten en het opladen van je elektrische auto.
Als een van de eersten is het bij Solease mogelijk om zonnepanelen te huren. Je betaalt dan een vast maandbedrag, je bespaart op je energierekening en bent van alle gemakken voorzien. Wij nemen de zorgen en kosten voor het onderhoud en reparaties voor onze rekening. Wil je de panelen later toch overkopen? Dat kan altijd!
Isolatie
Een andere effectieve manier om je huis te verduurzamen is je woning (beter) isoleren. Dankzij isolatie blijft je woning langer warm en kun je flink wat geld besparen. Met name spouwmuurisolatie is erg effectief en efficiënt. Voor een relatief lage investering kun je flink besparen en hiermee je wooncomfort vergroten.
Warmtepomp
Is je cv-ketel toe aan vervanging? Kies dan voor een zuinigere variant of laat meteen een warmtepomp installeren. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht om hiermee je water te verwarmen. Een hybride warmtepomp werkt nog samen met je hybride cv-ketel. Op erg koude dagen springt je cv-ketel bij om ervoor te zorgen dat je niet zonder warm water komt te zitten.
Laadpaal en thuisbatterij
Binnenkort is het ook mogelijk om via Solease een laadpaal voor je elektrische auto of een thuisbatterij voor je zonnepanelen aan te schaffen. Houd onze website goed in de gaten!
Hoe bepaal je wat slim voor jou is?
Er zijn dus best wat stappen die je kunt nemen. Begrijpelijk dat je daarom door de bomen het bos niet meer ziet. Wat belangrijk is om te onthouden: je hoeft niet in een keer te investeren in alle maatregelen. Ieder jaar of iedere twee jaar een aanpassing doen is ook prima. Je budget, woonsituatie en gezinsgrootte hebben tenslotte allemaal invloed op je keuzes.
De ene verduurzaming vraagt om een grotere investering of verbouwing dan de ander. Het is aan jou om te bepalen wat voor jou belangrijk is en op wat voor termijn je dit wilt gaan doen.
Doe onze huisscan en krijg je advies op maat op basis van je woningtype, gezinsgrootte en je huidige situatie. Hier kom je alles te weten over het rendement van de investeringen en of je in aanmerking komt voor subsidie.
Zijn er subsidies om je huis te verduurzamen?
De aanpassingen die je huis duurzamer maken, zijn een investering. Gelukkig kun je soms subsidie krijgen vanuit de overheid. Zowel landelijk, provincie als gemeente kunnen je met subsidies tegemoetkomen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is hier een voorbeeld van die je kunt aanvragen als je een warmtepomp laat installeren. Je kunt soms tot wel de helft van het bedrag terugkrijgen.
Ontdek voor welke subsidies jij in aanmerking komt door de stappen van de energiesubsidiewijzer.nl te doorlopen.
Je investering terugverdienen
De terugverdientijd van een investering in verduurzaming verschilt en is afhankelijk van onder andere de soort verduurzaming je hebt gedaan, je type woning en de mate van verduurzaming en isolatie.
Onze zonnepanelen verdien je gemiddeld binnen 4 jaar terug. Bij huur heb je geen terugverdientijd en dus bespaar je vanaf de eerste dag na installatie! Spouwmuurisolatie is gemiddeld binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend en een warmtepomp tussen 5 en 10 jaar.
Begin nu
Je woning verduurzamen is een slim idee. Wacht daarom niet te lang en begin nu alvast. Zo zorgen we er samen voor dat we de klimaatdoelen gaan halen. Isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp maken je huis klaar voor een toekomst zonder aardgas!