Hoe zorg ik dat mijn warmtepomp goed werkt?
Steeds meer mensen willen hun woning duurzaam verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Met deze ontwikkeling zijn wij ontzettend blij, omdat het betekent dat we samen werken aan een schoner en beter milieu. Wanneer je investeert in een warmtepomp, dan wil je logischerwijs een zo hoog mogelijk rendement behalen en lang genieten van je installatie. Wij vertellen in dit artikel hoe je dit voor elkaar krijgt.
Table of Contents
Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?
Om de vraag te beantwoorden hoe je ervoor kunt zorgen dat je warmtepomp goed werkt, is het belangrijk jezelf eerst af te vragen of je woning geschikt is. Zonder goede omstandigheden werkt de pomp namelijk niet optimaal en haal je niet het maximale uit je investering. Om te testen of je woning geschikt is, zet je in de temperatuur van je cv-ketel in de winter op 50 graden. Word je huis warm? Dan is deze geschikt voor een hybride warmtepomp.
Wat een warmtepomp nodig heeft om goed te werken
Maar deze test zegt nog niet alles. Zo is het hebben van goede isolatie aan te raden, omdat de warmte in huis op deze manier beter wordt behouden. Alle condities die belangrijk zijn voor een goede werking van de warmtepomp hebben we hieronder op een rijtje gezet:
Goede isolatie
Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouwmuur-, vloer-, dakisolatie en HR++ glas voldoende. Een all-electric warmtepomp vraagt om net wat meer isolatie. Isolatie zorgt ervoor dat warmte niet snel zal ontsnappen in de winter en dat het in de zomer heerlijk koel blijft in huis.
Afgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage temperaturen
Het warmteafgiftesysteem verspreidt de warmte door je woning. Radiatoren, vloerverwarming en convectoren zijn hier voorbeelden van. Wanneer je een gewone warmtepomp laat installeren, dan stelt het een aantal eisen aan het systeem.
Een gewone warmtepomp verwarmt het water in de leidingen tot maximaal 55 graden. Hierdoor heb je een relatief groot verwarmingsoppervlak nodig om je huis warm te krijgen. Dit is vaak het geval met vloerverwarming. Wil je weten of je huidige afgiftesysteem bij zo’n temperatuur voldoende warmte krijgt? Doe dan de 50-graden-test.
Voldoet het niet aan de eisen? Dan zijn er een aantal aanpassingen die je kunt doen aan het afgiftesysteem:
- Plaats boosters: Dit zijn kleine ventilatoren die je onder of op de radiatoren plaatst. Ze versnellen de luchtstroming waardoor een ruimte sneller opwarmt.
- Breid het afgiftesysteem uit: vergroot het vermogen door extra of grotere radiatoren te plaatsen
- Vervang het huidige systeem: vervang de radiatoren door vloerverwarming of LTV-radiatoren.
Een vakkundige installatie
Om er zeker van te zijn dat je warmtepompsysteem naar behoren werkt, adviseren we deze altijd door een gecertificeerde partij te laten installeren. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en expertise. En gaat er toch iets mis, dan kun je beroep doen op de garantie of verzekering.
De manier van ventileren
Onze warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht om het water te verwarmen. Het is daarom belangrijk dat de pomp op een locatie wordt geplaatst waar deze voldoende aanvoer van verse lucht krijgt, denk aan de garage of bijkeuken.
Vergeet het onderhoud niet
De levensduur verlengen en de werking van je warmtepomp optimaal houden doe je door het systeem te onderhouden. Laat dit ook doen door een vakman. Dat scheelt jou tijd en frustratie.
Haal optimaal rendement uit je investering
Wil je nu echt investeren in duurzaamheid en een optimaal rendement behalen? Combineer je warmtepomp met zonnepanelen. Hoewel je gasverbruik afneemt door een (hybride) warmtepomp, verbruikt deze nog wel stroom. Dit verbruik kunnen je zonnepanelen compenseren, waardoor het je haast niks extra’s kost. Zonnepanelen en een warmtepomp zijn daarom zeker een goed idee.