Hoe werkt een warmtepomp in de winter?
Wil je ook je huis duurzaam verwarmen? Dat kan met een warmtepomp! Maar wat als het buiten kouder wordt, werkt het systeem dan nog wel goed? Of stopt hij er niet helemaal mee? In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een warmtepomp in de winter.
Table of Contents
Hoe werkt een warmtepomp bij koud weer?
Laten we meteen met het goede nieuws in huis vallen: warmtepompen werken ook gewoon in de winter. Zelfs bij lage temperaturen kan het systeem nog voldoende energie uit de lucht halen. Wel moet ‘ie wat harder werken en zal het dus meer energie verbruiken. Een koelkast moet in de zomer ook meer zijn best doen om koel te blijven, hetzelfde geldt voor warmtepompen.
Wat verbruikt een warmtepomp in de winter?
Het rendement van warmtepompen is in de winter lager dan in andere seizoenen. De omgevingswarmte neemt af en dat heeft gevolgen voor je verwarming. Een lagere omgevingswarmte zorgt ervoor dat de COP daalt.
Normaal gesproken heeft je systeem een COP-waarde van 4 of 6, maar dit kan in de winter dalen tot 2 of 3. Hoewel een stuk lager, is het alsnog een hoger rendement dan een Hr-ketel op aardgas. Hieronder lees je meer over de betekenis van COP en SCOP.
COP- en SCOP-waarde
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Deze waarde geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp maakt ten opzichte van de hoeveelheid energie die het verbruikt. De meeste warmtepompen hebben een SCOP tussen de 4 en 6. Voor 1 kWh verbruik, levert de warmtepomp dus tussen de 4 en 6 kWh aan warmte. Dat is een rendement tussen de 400% en 600%.
Als het buiten kouder wordt, dan gaat de COP omlaag. Je krijgt minder warmte terug voor elke kWh elektriciteit die je warmtepomp opwekt.
Tip! Kijk naar de SCOP-waarde van je warmtepomp
Maar de COP is een fluctuerend getal, deze wisselt het hele jaar door. Daarom is het slimmer om te kijken naar het SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), ook wel SPF (Seasonal Performance Factor) genoemd. Dit is het gemiddelde rendement van een heel jaar. Deze waarde geeft een veel realistischer beeld van het rendement, omdat in de berekening rekening is gehouden met de seizoensinvloeden.
Rendement verschilt per type systeem
Wat je wel moet onthouden is dat het rendement per type warmtepomp verschilt. Daarnaast hebben andere factoren, zoals de mate van isolatie, ook invloed op je rendement. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder hard een warmtepomp moet werken om de temperatuur op het gewenste niveau te houden. Met isolatie kan een warmtepomp op zijn meest optimaal werken.
Maak de overstap!
Kiezen voor een warmtepomp in combinatie met andere duurzame alternatieven, zoals zonnepanelen, isolatie en vloerverwarming, zorgen er niet alleen voor dat je flink bespaart op kosten, ook het milieu profiteert mee. Je gasverbruik neemt af en het gebruik van groene stroom maakt je huis nog milieuvriendelijker.
Je warmtepomp klaarmaken voor de winter
Om ervoor te zorgen dat je hybride warmtepomp goed de winter doorkomt, hebben we een checklist gemaakt die jou voorbereid op de koude dagen.
- Houd de roosters van de warmtepomp vrij, zodat de luchttoevoer goed blijft. Na een flinke sneeuwbui of storm kan de toevoer worden geblokkeerd door bladeren of sneeuw.
- Houd ook het gebied rondom de pomp sneeuw- en ijsvrij. Het is cruciaal dat ijs of water niet op de buitenunit terechtkomt, dit kan ervoor zorgen dat het systeem uitvalt.
- Zorg voor een goede afvoer en voorkom dat ijs en smeltwater zich ophopen onder de buitenunit.
- Houd de weersverwachting in de gaten en stel vóór de vorst al de gewenste temperatuur in. Hiermee geef je het systeem voldoende tijd om de temperatuur te leveren op het moment dat het nodig is.
- Houd de temperatuur in huis op peil, dat scheelt kosten.
Iets voor jou?
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van een warmtepomp of de werking in de winter? Dan is het goed om te weten dat in Zweden warmtepompen al jaren gebruikt worden en dat daar een warmtepomp dezelfde status heeft als de cv-ketel in Nederland. Bovendien zijn onze hybride warmtepompen geen complete vervanging van de cv-ketel maar een aanvulling op. Dat maakt de overstap misschien wat minder spannend!
Wil je er wel vol gas voor gaan? Binnenkort is het ook mogelijk om jouw systeem te upgraden naar all-electric. In dat geval werkt het systeem zonder ketel en kun je je huis compleet gasloos verwarmen.
Vraag een offerte aan of informeer naar de mogelijkheden!