Dit zijn de 3 populairste vormen van isolatie
Je woning isoleren heeft als grootste voordeel dat je je wooncomfort verhoogt en kosten bespaart. Echter kun je woningisolatie op allerlei verschillende manieren toepassen. Welke maatregelen voor jouw situatie het beste zijn, is afhankelijk van diverse factoren. Toch zijn er een paar vormen van isolatie die in veel woningen worden uitgevoerd.
Table of Contents
Top 3 isolatiemaatregelen voor je woning
De drie populairste isolatiemaatregelen zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We leggen je hieronder uit waarom er vaak voor deze vormen wordt gekozen.
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is misschien wel dé meest populaire maatregel. Het is namelijk een effectieve, makkelijke en snelle manier van isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een huis aangebracht, de schouw.
Glaswol, steenwol parels of PUR-schuim zijn allemaal voorbeelden van materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Welk materiaal voor jou geschikt is, is afhankelijk van de conditie van de muur, het type bouwsteen van de buitengevel en de dikte van de spouwmuur.
Vloerisolatie
Ook vloerisolatie is een populaire isolatiemaatregel. Door je vloer te isoleren zorg je voor een constante temperatuur in huis, verlaag je je energierekening en verminder je geluiden, zoals loopgeluiden. Bovendien lost het flink wat problemen op, denk aan een koude vloer en tocht.
Is jouw woning na 1982 gebouwd? Dan is de kans groot de je vloer al tijdens de bouw is geïsoleerd. Bij woningen ouder dan 1982 is dit niet altijd het geval. Toch kan het lonen om je vloerisolatie te upgraden, omdat deze niet meer voldoet aan de hedendaagse normen. De vloer kan geïsoleerd worden via de kruipruimte of op de bodem. Bij kruipruimte isolatie gebruiken we vloeibare purschuim, terwijl we bij bodemisolatie liever kiezen voor isolatieparels.
Dakisolatie
De laatste populaire isolatievorm is dakisolatie. Hierbij is het mogelijk om te isoleren met of zonder afwerking. De isolatiemethode hangt af van het type dak dat je hebt, je wensen en de technische mogelijkheden.
Schuin dak isoleren
Heeft je woning een schuin dak en wil je deze isoleren? Doe dit dan aan de binnenzijde. Deze methode is goedkoper en je hebt de mogelijkheid om de isolatie aan de binnenkant mooi af te werken.
Voor het isoleren van daken kan er gekozen worden voor isolatieplaten, isovlas of glaswoldekens.
Welke soorten isolatie zijn er nog meer?
Naast bovengenoemde maatregelen zijn er nog meer plekken in en rondom huis die je kunt isoleren. Zeker ook effectief en vaak een goed alternatief wanneer isoleren in je muren of vloer niet mogelijk zijn.
Bodemisolatie
Bodemisolatie wordt vaak toegepast wanneer vloerisolatie geen optie is. Bodemisolatie wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Bij deze maatregel wordt er isolatie op de bodem van je kruipruimte aangebracht. Deze vochtige ruimte is niet heel gezond en kan ook schade veroorzaken.
Door de bodem van je woning te isoleren wordt vocht geweerd en stijgt je wooncomfort.
Ramen isoleren – glasisolatie
Maar ook je ramen kun je beter isoleren. Kies dan voor speciaal HR++ glas. Het doel van isolatieglas is het warmteverlies door ramen te verminderen om zo minder hard te stoken. HR++ wordt ook wel isolatieglas genoemd.
Subsidies voor jouw maatregelen
De overheid wil verduurzaming stimuleren, voor particulieren en bedrijven. Daarom is er ISDE-subsidie beschikbaar voor huishoudens die investeren in duurzame oplossingen, zoals isolatie en warmtepompen.
Als je binnen nu en twee jaar twee of meer maatregelen neemt, dan krijg je het hoge subsidiebedrag. Je laat bijvoorbeeld je spouwmuur isoleren en neemt een warmtepomp. Je mag meerdere keren subsidie aanvragen, het moet dan wel om andere maatregelen gaan.
Maar het is ook mogelijk om vanaf één maatregel subsidie te krijgen, deze is alleen wat lager.
Nu keuzes maken voor de toekomst
Dankzij subsidies verdien je je investering sneller terug. Daarbij helpen deze aanpassingen je besparen op energieverbruik, en dus kosten besparen. Nu is dus hét moment om je woning voor te bereiden op de toekomst. Samen zetten we de juiste stappen in de energietransitie!
Meer weten over isolatie en de mogelijkheden hiervan? Neem contact met ons op!