Zonnepanelen huren bij Solease

Geen terugverdientijd, dus je bespaart vanaf de eerste dag na installatie


Geen investering vereist, dit doet Solease


Solease controleert of jouw systeem goed werkt en faciliteert een gratis monitoring app


Flexibiliteit: je behoudt de optie om te kopen wanneer jou dat uitkomt (altijd voor marktwaarde of minder)


Solease geeft garantie op een goed werkend systeem anders betaal je geen huur


Bij verhuizing is het huurcontract overdraagbaar


Je kunt pas 21% btw terugvragen bij overname en alleen over het overnamebedrag


Zonnepanelen kopen bij Solease

Terugverdientijd is ongeveer 6 jaar (+1 jaar als je hiervoor een lening hebt)


Investeer met eigen geld of met een lening


Solease faciliteert een gratis monitoring app, je controleert zelf of je systeem werkt


Kwaliteit en betrouwbaarheid van een huur-systeem (waar wij zelf ook in investeren voor huurklanten)


Garantie zelf claimen bij leveranciers/producent


Bij verhuizing is de waarde van het systeem opgenomen in de taxatie van je huis


Direct 21% BTW van het aankoopbedrag terug via onze gratis btw service


Zonnepanelen kopen of huren?

Je wilt graag zelf energie opwekken, maar wat is voor jou nu de beste keuze: zonnepanelen kopen, kopen met lening of huren? Om een goede afweging te maken welke optie het beste bij jou past zetten we de verschillen naast elkaar qua kosten en opbrengsten.

Uit onderstaand rekenvoorbeeld kun je opmaken dat je bij een geschikt dak in alle drie de gevallen met zonnepanelen een stuk goedkoper uit bent dan de € 12.500 die je in 15 jaar, naar verwachting, zult betalen voor stroom van je energiemaatschappij. In deze berekening is er rekening gehouden met de mogelijke afbouw van de salderingsregeling.

Rekenvoorbeeld kopen (met lening) vs. huren

Aanschaf systeem en financiering

De grootste afweging bij het maken van deze keuze is of je de investering zelf kan en ook wilt doen. Als dit niet het geval is, dan blijven de opties kopen met een lening en huren over. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een systeem van 12 zonnepanelen. Voor de aanschaf hiervan betaal je ca. € 4.500 ex btw. Er komen extra kosten bij als je kiest om te kopen met een lening, want je betaalt dan rente (bijv. 1,6%) en bent hierdoor € 500 extra kwijt na 15 jaar. Heb je een lening met een hogere rente, dan zullen de financieringskosten hoger uitvallen dan in het rekenvoorbeeld. Wanneer je kiest om te huren hoef je niet vooraf de investering te doen en regelen wij de aanschaf en financiering van het zonnestroomsysteem voor je en selecteren wij de beste materialen. Jij betaalt een vast bedrag per maand hiervoor en de extra services. Voor 12 zonnepanelen is dat per maand ca. € 56 incl. btw.

Reparatiekosten zonnestroomsysteem

Kopen (met of zonder lening) is met name aantrekkelijk voor diegene die het niet erg vinden om zelf tijd te besteden aan het dagelijks monitoren van het systeem om zo het productieverlies te beperken én indien nodig zelf het onderhoud en reparatie van het systeem te regelen met de installateurs.

Wij adviseren koopklanten om altijd een spaarpotje op te bouwen van zo’n € 1.500 voor reparatiekosten die buiten de garanties vallen. Deze kosten kunnen in de praktijk lager, maar ook hoger uitvallen, dus op dat vlak kun je nog extra winst of extra verlies maken. Hierbij kun je denken aan het vervangen van de omvormer, voorrijkosten en arbeidskosten. Het is goed om te checken of de laatste twee binnen de garantiedekking vallen, want anders zijn deze kosten voor eigen rekening.

Wanneer je kiest om zonnepanelen te huren, betaal je geen extra kosten voor reparaties. Deze kosten zijn voor Solease en wij regelen met de installateurs dat de reparaties of het onderhoud uitgevoerd wordt.

Productieverlies en monitoren

Het is voor een klant die een zonnestroomsysteem koopt vaak lastiger om bij een werkend systeem ook nog te achterhalen of het systeem wel optimaal werkt. Hierdoor kun je rekening houden dat over een periode van 15 jaar er een extra productieverlies zal zijn t.o.v. wanneer je huurt. Dit is naar verwachting zo’n € 8 per maand en € 1.500 na 15 jaar.

Voor het zelf monitoren van het systeem ben je ongeveer een halfuur per maand kwijt. Op basis van een modaal inkomen zijn je eigen uurkosten zo’n € 22 netto per uur. Een halfuur van je tijd kost je per maand € 11. Over een periode van 15 jaar komt dit neer op € 2.000.

Wanneer je kiest voor huren, dan is het stuk productieverlies en monitoren bij de huurprijs inbegrepen. Wij monitoren het systeem continue voor je om productieverlies te voorkomen. Door te huren besteed je voor €11 in de maand dit werk uit. Daarnaast garandeert Solease een goed werkend systeem. Werkt het systeem niet en hebben wij het probleem niet binnen 15 werkdagen verholpen, dan betaal je geen huur.

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee

Kort samengevat is de overstap naar zonnepanelen, naar verwachting, altijd aantrekkelijker dan stroom afnemen van je energiemaatschappij. Wanneer je geen zonnepanelen neemt, betaal je, naar verwachting, over een periode van 15 jaar aan stroomkosten € 12.500. Met zonnepanelen bespaar je op stroomkosten zo’n € 2.500 tot € 3.000.

Qua kosten ben je door te kopen over een periode van 15 jaar zo’n € 500 goedkoper uit dan wanneer je huurt of koopt met een lening, omdat je geen financieringskosten hebt en ervoor kiest om zelf tijd en geld te steken in het onderhouden en monitoren van je systeem.  Als het productieverlies of de reparatiekosten hoger of lager zijn dan gemiddeld kun je hier respectievelijk nog een stuk extra winst of verlies op behalen in vergelijking met het gemiddelde uit het rekenvoorbeeld. Kies je voor huur, dan besteed je dit werk uit voor € 11 per maand. Hiervoor wordt je volledig ontzorgd en loop je geen risico op onverwachte kosten. Zo kun je zorgeloos genieten van zonnepanelen.

Welke van de drie opties (kopen, kopen + lening of huren) vervolgens het beste bij jou past hangt écht af van je eigen voorkeuren, zoals hierboven omschreven.

Vraag een offerte aan om te kijken wat jij kunt besparen met zonnepanelen op je dak. Twijfel je nog over de verschillende opties? Vraag dan zowel een koop- als een huurofferte aan en laat je uitgebreid adviseren door een van onze solar consultants of lees verder op onze webpagina’s over de voordelen van kopen en de voordelen van huren. 

Offerte aanvragen