Opbrengst zonnepanelen

Benieuwd hoeveel energie zonnepanelen op jouw dak op gaan wekken? De opbrengst van zonnepanelen is eenvoudig te berekenen met de dakcheck van Solease. We scannen jouw dak via satellietbeelden en geven je direct een indicatie van het aantal zonnepanelen dat we op jouw dak kunnen plaatsen en hoeveel energie ze gaan opwekken.

Opbrengst berekenen

De opbrengst van zonnepanelen in Nederland

Nederland mag dan wel niet het meest zonnige land zijn, we hebben wel een uitstekend klimaat voor zonnepanelen. Als het te warm is, is dit namelijk helemaal niet goed voor de opbrengst van zonnepanelen. Op een licht bewolkte dag wekken zonnepanelen zelfs meer op dan op een zomerse dag. Het rendement van een zonnecel wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Hoe warmer een zonnecel wordt, hoe lager het rendement zal zijn. Het beste weer voor zonnepanelen is dus een heldere dag die gematigd warm of koel is. Het is natuurlijk wel zo dat hoe langer de dagen worden qua zonneschijn (lente/zomer) en er dus ook meer zonuren zijn, het vaak ook een stuk warmer wordt.

Opbrengst per dag

Welke opbrengst kan ik per dag verwachten?

De opbrengst van zonnepanelen per dag berekenen is haast onmogelijk, omdat geen dag hetzelfde is. Wanneer we over de opbrengst per dag spreken pakken we doorgaans de totale jaaropbrengst en delen we deze door 365. Dat levert alleen niet echt een bruikbaar resultaat op. In de eerste en laatste maanden van het jaar is de opbrengst van je zonnepanelen namelijk vrij laag, terwijl de opbrengst in mei, juni en juli juist weer erg hoog ligt. In deze maanden is de opbrengst van je zonnepanelen per maand even hoog als in januari, februari, november en december bij elkaar. De enige manier om de opbrengst van zonnepanelen per dag te weten te komen is door de panelen op je dak te monitoren.

Werkelijke opbrengst

De werkelijke opbrengst van zonnepanelen berekenen

De opbrengst van zonnepanelen berekenen is vrij eenvoudig. Ieder zonnepaneel heeft een vermogen uitgedrukt in Wattpiek. Een zonnepaneel kan nooit het volledige vermogen omzetten in energie. In Nederland rekenen we met een factor 0,85 om de gemiddelde werkelijke opbrengst te berekenen. Een zonnepaneel met een maximaal vermogen van 365 Wattpiek zal in een jaar dus 310 kWh opwekken. Vermenigvuldig dit met het aantal zonnepanelen op je dak en dan kom je tot een grove schatting van de jaaropbrengst van de zonnepanelen op jouw dak. De werkelijke opbrengst is afhankelijk van vele factoren, zoals de oriëntatie van je dak, de locatie van je huis (in het kustgebied ligt de opbrengst iets hoger dan landinwaarts), de hellingshoek van je dak, schaduwinval en natuurlijk het vermogen van je panelen. Het weer is ook ieder jaar anders, waardoor jouw opbrengst kan afwijken van de schatting.

Welke besparing levert dit op?

Nu je de opbrengst van de zonnepanelen op je dak weet, kan je ook berekenen hoeveel je gaat besparen. Dit is heel eenvoudig te berekenen, dankzij de salderingsregeling. Heb je in een jaar tijd meer energie opgewekt met zonnepanelen dan je in totaal hebt verbruikt? Dan betaal je niets aan je energiemaatschappij en krijg je zelfs geld terug in de vorm van een terugleververgoeding (de hoogte van de vergoeding boven je eigen verbruik verschilt per energieleverancier). Heb je meer energie verbruikt dan dat je hebt opgewekt? Dan betaal je alleen bij voor het aantal kWh die je meer hebt verbruikt. Het maakt daarbij niet uit hoeveel zonne-energie je zelf gebruikt en hoeveel je teruglevert. Er wordt alleen naar de totale opbrengst en het totale verbruik gekeken.

Voorbeeld 1: Jake’s energierekening na het kopen van zonnepanelen

Jake heeft 10 zonnepanelen op zijn dak liggen met een vermogen van 365 Wattpiek. Na het vermenigvuldigen met 0,85 komt hij tot een jaaropbrengst van 370 kWh per paneel. Omdat hij 10 panelen heeft, is de totale opbrengst dus 3.698 kWh. Jake woont samen met zijn vrouw en twee kinderen en zij hebben afgelopen jaar 3.500 kWh verbruikt. Hij streept 3.100 kWh weg om zijn opbrengst te compenseren. Er blijft 400 kWh over. Het energietarief van Jake’s energiemaatschappij is € 0,35 per kWh. Hij moet dus nog €140 bijbetalen voor de energie die hij over een jaar heeft verbruikt.

De besparing van Jake dit jaar is ook makkelijk te berekenen. Zonder zonnepanelen had zijn verbruik net zo hoog geweest, maar had hij voor iedere kWh moeten betalen. Dat had hem een rekening van €1.020 opgeleverd. Hij bespaart dus €880.

Die besparing komt niet uit het niets. Jake heeft voor de zonnepanelen moeten betalen. Het kostte hem € 4.579 om 10 zonnepanelen te laten plaatsen. Hij heeft +/- 3 jaar en 6 maanden nodig om het zonnestroomsysteem terug te verdienen. Daarna kan hij die jaarlijkse besparing in zijn eigen zak steken. Hij krijgt overigens ook nog 21% btw terug over de aanschafprijs. Met een levensduur van zeker 25 jaar kan Jake dus in totaal zeker €18.000 besparen.

Voorbeeld 2: Barbara’s energierekening na het huren van zonnepanelen

Barbara woont op zichzelf en heeft 6 zonnepanelen op haar dak liggen. Ze heeft exact dezelfde zonnepanelen als Jake en kan dus rekenen op een opbrengst van 2.219 kWh. Haar jaarverbruik ligt op 2.200 kWh. Barbara krijgt dus een rekening voor 340 kWh, wat haar zo’n €100 kost. Hiermee bespaart Barbara dus € 776 op haar energierekening. Zij heeft de 6 zonnepanelen op haar dak niet gekocht, maar huurt deze voor een vast bedrag per maand. Het zonnestroomsysteem kost haar € 44 per maand per maand. Voor dit bedrag wordt alles voor haar geregeld, van de verzekering tot het onderhoud en de monitoring. Op jaarbasis betaalt ze dus € 528. Omdat ze € 776 bespaart op haar energierekening, bespaart ze uiteindelijk €80 onderaan de streep. Dat levert haar een besparing van €2.000 op over de gehele looptijd van haar contract.

Na salderen

Dit verandert er na 2023 of 2024

De salderingsregeling die het mogelijk maakt om je totale verbruik te compenseren met de energie die de zonnepanelen op je dak hebben opgewekt, wordt op termijn afgebouwd. Dit wilde de overheid eigenlijk al in 2023 doen, maar dit plan is lang blijven liggen, waardoor de afbouw vermoedelijk pas in 2024 kan beginnen. Wanneer de regeling wordt afgebouwd, kun je de totale opbrengst niet meer van het totale verbruik aftrekken om je besparing te berekenen. Je zal dan moeten berekenen hoeveel zonne-energie je daadwerkelijk gebruikt hebt en hoeveel er is teruggeleverd aan het net. Voor het deel dat je zelf hebt gebruikt betaal je niets. Voor het deel dat je hebt teruggeleverd ontvang je waarschijnlijk een kale terugleververgoeding (deze zal bepaald worden door de energieleverancier).

Voorschotbedrag

Hoe zit het met het voorschotbedrag?

Energiemaatschappijen werken met een voorschot die je voor de energie moet betalen. Het voorschot wordt bepaald op basis van het verwachte verbruik. Je energiemaatschappij kijkt dan naar hoeveel je voorgaande jaren hebt verbruikt. De reden dat er met een voorschot gewerkt wordt is simpel: als je iedere maand een factuur krijgt voor de energie die je die maand hebt verbruikt, kan je in de wintermaanden een hele hoge rekening verwachten. Dat is niet erg praktisch. Wanneer je zonnepanelen op je dak laat plaatsen kun je jouw energiemaatschappij vragen om het voorschotbedrag te verlagen met het bedrag dat er voorspeld wordt dat jouw zonnepanelen gaan opleveren per jaar. Dit kun je het beste doen door te kijken naar de prijs per kWh die je betaalt bij je huidige energieleverancier en te vermenigvuldigen met de verwachte opbrengst van jouw zonnestroomsysteem in kWh.

Let op: de hoogte van het voorschotbedrag zegt niets over je uiteindelijke besparing. Het is maar een voorschot. Pas aan het einde van het jaar wordt berekend wat je werkelijke opbrengst is en hoeveel je precies verbruikt hebt. Als je minder hebt verbruikt dan rekening mee is gehouden in het voorschot, krijg je het verschil terug. Andersom kan natuurlijk ook, wanneer je meer verbruikt dan verwacht kan het zijn dat je een jaarafrekening krijgt.

Opbrengst van zonnepanelen

Opbrengst voor je huis

✓ Je profiteert met zonnepanelen van een beter energielabel voor je huis

✓ Je huis wordt meer waard door zonnepanelen (gemiddeld €5000)

✓ Zonnepanelen zorgen voor schaduw op je dak en dus koelere kamers in de zomer.

Financiële opbrengst

✓ Met 10 zonnepanelen bespaar je zo’n €600 per jaar op je energierekening

✓ Geen extra kosten voor onderhoud of reparatie zolang je huurt

✓ Minder tot geen last meer van energieprijsstijgingen door je energieleverancier

Opbrengst voor het milieu

✓ De energie uit zonnepanelen is 100% groen: super duurzaam

✓ Zonnepanelen verlagen jouw CO2-uitstoot, dit remt de opwarming van de aarde

✓ Je draagt bij aan een schonere wereld voor je (klein)kinderen

Informatie over zonnepanelen

 • Wat is de opbrengst per zonnepaneel?

  Pas wanneer je weet wat het je oplevert en wat het je kost, kun je de afweging maken of je zonnepanelen op je dak wilt. In dit artikel geven we antwoord op de eerste vraag: hoeveel is de opbrengst per zonnepaneel?

  Hoeveel stroom geeft een zonnepaneel per jaar?

  Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op energiekosten en draag je ook nog eens bij aan een duurzame wereld. Hoeveel stroom levert een zonnepaneel per jaar en welke factoren kunnen dit beïnvloeden?

  Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

  Misschien passen er wel meer zonnepanelen op jouw dak dan je denkt. Of bespaar je juist meer door je dak niet helemaal vol te leggen. Solease helpt je bij deze berekening.

Vragen?

Eerst meer informatie? Wij bellen je terug

Orienterend contact

Wil je liever nog wat meer informatie voordat je een offerte aanvraagt? Onze zonnepaneel-experts vertellen je graag alles over de mogelijkheden van zonne-energie. Natuurlijk is dat gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen?

Eerst meer informatie? Wij bellen je terug

Orienterend contact

Wil je liever nog wat meer informatie voordat je een offerte aanvraagt? Onze zonnepaneel-experts vertellen je graag alles over de mogelijkheden van zonne-energie. Natuurlijk is dat gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Partners