Veelgestelde vragen – Waarom zonnepanelen?

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over waarom zonnepanelen zo goed zijn voor jou, je portemonnee en het milieu. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 • Waarom zou ik zonnepanelen willen?

  De energie die zonnepanelen opwekken, hoef je niet meer te kopen van de energiemaatschappij. Dat scheelt geld. Je maandelijkse energiekosten gaan daardoor direct flink omlaag en na een paar jaar heb je de investering voor je zonnepanelen alweer terugverdiend als je zonnepanelen koopt. Huur je zonnepanelen? Dan hoef je niet eens een investering te doen en bespaar je vanaf de installatiedag. Maar er zijn nog meer voordelen:

  Financiële voordelen
  ✔ Met 12 zonnepanelen bespaar je tot € 1.553 per jaar op je energierekening
  ✔ Zolang je huurt heb je geen extra kosten voor onderhoud of reparatie (want die zijn voor Solease)
  ✔ Minder tot geen last van energieprijsstijgingen door je energieleverancier

  Voordelen voor het milieu
  ✔ De energie uit zonnepanelen is 100% groene stroom op: super duurzaam
  ✔ Zonnepanelen verlagen jouw CO2-uitstoot, dit remt de opwarming van de aarde
  ✔ Je draagt bij aan een schonere wereld voor je (klein)kinderen

  Voordelen voor je huis
  ✔ Je profiteert met zonnepanelen van een beter energielabel voor je huis
  ✔ Je huis wordt mogelijk meer waard door de zonnepanelen (gemiddeld €5000)
  ✔ Zonnepanelen zorgen voor schaduw op je dak en dus koelere kamers in de zomer

  In onderstaande blog benoemen we nog 10 voordelen van zonnepanelen.
     Bekijk 10 voordelen

 • Hoe stimuleert de overheid het nemen van zonnepanelen?

  De overheid stimuleert het nemen van zonnepanelen door de btw op zonnepanelen af te schaffen en door de salderingsregeling. Naast onderstaande voordelen geven bepaalde gemeentes subsidie of bieden ze een bepaalde regeling aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duurzaamheidslening.

  1. Afschaffing btw op zonnepanelen
  Als je zonnepanelen koopt, dan is dat in de meeste gevallen direct zonder btw. Dit geldt ook als je de zonnepanelen van ons overneemt na een periode van huren. Tip: maak gebruik van onze gratis btw-service als je wél btw moet betalen.

  2. Salderingsregeling
  Volgens deze regeling mag je (een gedeelte van) je teruggeleverde stroom salderen. Door te salderen word je voor het weggestreepte energieverbruik door de overheid vrijgesteld van energiebelasting, ODE-heffing en btw. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd, maar dat maakt zonnepanelen niet minder aantrekkelijk. Lees ook onze blog over salderen.
     Meer over Salderen

 • Wat zijn de financiële voordelen van zonnepanelen?

  De energie die zonnepanelen opwekken, hoef je niet meer te kopen van de energiemaatschappij. Dat scheelt geld. Je maandelijkse energiekosten gaan daardoor direct flink omlaag en na een paar jaar heb je de investering voor je zonnepanelen alweer terugverdiend als je zonnepanelen koopt. Huur je zonnepanelen? Dan hoef je niet eens een investering te doen en bespaar je vanaf de installatiedag. Maar er zijn nog meer voordelen:

  Financiële voordelen
  ✔ Met 12 zonnepanelen bespaar je tot € 1.553 per jaar op je energierekening
  ✔ Zolang je huurt heb je geen extra kosten voor onderhoud of reparatie (want die zijn voor Solease)
  ✔ Minder tot geen last van energieprijsstijgingen door je energieleverancier

 • Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor het milieu?

  Zon is een eeuwige energiebron die altijd voorradig is. Met zonnepanelen produceer je je eigen duurzame energie en draag je bij aan een duurzame wereld. En dat is nodig, want iedereen is inmiddels wel bekend met het klimaatprobleem. Waarschijnlijk ben je daarom op deze site en heb je op deze veelgestelde vraag geklikt, omdat jij ook je steentje wil bijdragen aan het terugdringen van deze dreigende ecologische ramp.

  Voordelen voor het milieu
  ✔ De energie uit zonnepanelen is 100% groene stroom op: super duurzaam.
  ✔ De energie-terugverdientijd voor zonnepanelen is intussen een kleine twee jaar, wat betekent dat ze met een gemiddelde levensduur van dertig jaar gemiddeld vijftien keer zoveel energie opwekken dan dat het kost om ze te maken.
  ✔ Na 30 jaar zijn zonnepanelen voor maar liefst 96% recyclebaar.
  ✔ Zonnepanelen verlagen jouw CO2-uitstoot, dit remt de opwarming van de aarde.
  ✔ De kolencentrales waarmee ‘grijze’ stroom wordt opgewekt, pompen jaarlijks een enorme hoeveelheid broeikasgas de atmosfeer in (CO2, wat sterk bijdraagt aan de klimaatverandering en milieuvervuiling). Het gebruik van zonne-energie (groene stroom) vermindert het gebruik van grijze stroom uit fossiele brandstoffen, zoals kolen maar ook aardolie en aardgas.
  ✔ Je draagt bij aan een schonere wereld voor je (klein)kinderen.

  Wij hebben de droom om de wereld beter achter te laten voor onze kinderen dan dat we hem kregen. Daarom werken we hard om alle geschikte daken in Nederland (maar uiteindelijk in de hele wereld) vol te krijgen met zonnepanelen. Wij doen dit bij Solease al sinds 2011 door zonnepanelen volledig ontzorgd te verhuren, te verkopen en woningen te isoleren. Zo maken wij het verduurzamen van je woning bereikbaar voor iedereen, zodat zoveel mogelijk mensen vandaag al kunnen beginnen met het besparen van euro’s en CO2.

  Pierre Vermeulen is de grote drijfveer achter Solease. Benieuwd wat de aanleiding was om een eigen bedrijf te starten en zonnepanelen te gaan verhuren?
     Lees zijn verhaal

 • Iedereen kan zonnepanelen betalen. Wil je weten hoe?

  Je hebt interesse in zonnepanelen, slim! Alleen nu begint de zoektocht: wat voor zonnepanelen moet je kiezen? Waar moet je op letten? Wat kost een zonnestroomsysteem, hoe ga je dat betalen en hoe snel heb je het terugverdiend? Begrijpelijk dat je jezelf die vragen stelt.

  Laten we beginnen met dit: iedereen die zijn energierekening kan betalen, kan zich ook zonnepanelen veroorloven. Het is nogal een statement die we maken, vind je niet? Maar toch is het waar. Je bent namelijk met zonnepanelen goedkoper uit dan zonder zonnepanelen. Wat als je geen spaargeld hebt om zonnepanelen te kopen, zal je denken. Dan kan je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren. Wij doen in dat geval de investering en nemen de financiële risico’s (denk aan verzekering, reparaties en onderhoud) op ons terwijl jij geniet van 100% groene stroom van eigen dak.

  Rekenvoorbeeld:
  Met 12 zonnepanelen van 435 Wp wek je zo’n 4.437 kWh per jaar op en bespaar je jaarlijks zo’n € 1.553 op je energierekening. Maandelijks is dit € 129. De panelen zijn in 3 jaar en 5 maanden terug verdiend als je ze koopt. Je kan de panelen ook huren, dit kost € 71 per maand (dit is € 852 per jaar). Door de panelen te huren is de winst per jaar € 701.

  Kijk ook eens naar wat onze huurklanten en koopklanten besparen.

 • Zijn zonnepanelen nog interessant na het afschaffen van de salderingsregeling?

  Dat de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen eraan komt, dat is vrijwel zeker. Maar wanneer dit van start gaat is nog onduidelijk. Alle informatie over de salderingsregeling kun je teruglezen in dit artikel:
     Salderen: het laatste nieuws

  Wij geloven dat zonnepanelen interessant blijven, ondanks de afschaffing van de salderingsregeling, om verschillende redenen.

  Reden #1. Je mag tot 2031 of 2032 nog (een gedeelte van) je teruggeleverde stroom salderen. Dat is gunstig want door te salderen word je door de overheid vrijgesteld van energiebelasting, ODE-heffing en btw voor het weggestreepte energieverbruik. Met andere woorden: aangezien teruggeleverde stroom bij het salderen evenveel waard is als stroom die je koopt van je energieleverancier, betaal je geen energiebelasting en ODE over de gesaldeerde kWh’s. Hoe eerder je zonnepanelen aanschaft, hoe langer je nog mag salderen.

  Reden #2. Door de langzame afbouw van salderen kunnen we rustig toewerken naar nieuwe gewoonten, waarbij we meer van onze zonnestroom direct gebruiken. Zodat je minder gaat terugleveren aan het net. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een thuisbatterij over enkele jaren.

  Reden #3. De terugverdientijd blijft gemiddeld tussen de 7 en 9 jaar. Over een periode van 15 jaar ben je naar verwachting gemiddeld zo’n € 2.500 – € 3.000 goedkoper uit met zonnepanelen dan zonder zonnepanelen. Dit geldt voor alle 3 de mogelijkheden: kopen, kopen met lening en huren van zonnepanelen.

  Vraag een offerte aan om te weten wat er mogelijk is met jouw dak.
     Offerte aanvragen

 • Is Nederland zonnig genoeg voor zonnepanelen?

  Je zou misschien denken dat ons koude kikkerlandje niet genoeg zonneschijn heeft om met je eigen zonnepanelen veel elektriciteit op te wekken, maar niks is minder waar. We zijn zelfs het land met de meeste zonnepanelen per inwoner van heel Europa (lees meer).

  De vaak gehoorde misvatting ‘hoe warmer, hoe beter’, gaat niet op. Door hitte is er namelijk juist minder opbrengst (zie blog: Is warm weer gunstig voor zonnepanelen?). Wat veel belangrijker is, is het aantal uren zon en de sterkte van het licht. Hier gaat de vuistregel ‘hoe meer hoe beter’ wel op. Hoeveel zon schijnt er dan in Nederland? In ons land krijgt het aardoppervlak zo’n 1000 kWh instraling per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: de stad Nairobi in Kenia, vlakbij de evenaar, ontvangt 2000 kWh per m2 per jaar. Veel meer, maar in Nederland betalen we (veel) meer voor onze elektriciteit en daarom is het nog steeds interessant om zonnepanelen te installeren als manier om geld te besparen.

  Daarnaast denken mensen vaak dat het zonnig moet zijn om energie op te wekken. Dat is niet het geval. Ook als het bewolkt is, wekken de panelen energie op. Een enkele dag in het jaar kan het voorkomen dat er niks opgewekt wordt, op een hele donkere winterdag bijvoorbeeld. Maar de lente en zomer maken dit ruimschoots goed.

  Wil je weten hoeveel jij zou kunnen besparen? Doe zelf de gratis dakcheck en ontdek wat je kunt opwekken.
     Gratis dakcheck

 • Welke voordelen bieden zonnepanelen voor mijn huis?

  Voordelen voor je huis
  ✔ Je profiteert met zonnepanelen van een beter energielabel voor je huis
  ✔ Je huis wordt mogelijk meer waard door de zonnepanelen (gemiddeld €5000)
  ✔ Zonnepanelen zorgen voor schaduw op je dak en dus koelere kamers in de zomer

  Lees ook ons blog “Wordt mijn huis meer waard met zonnepanelen?”.
     Meer over woningwaarde

Help ons verbeteren

Hebben bovenstaande antwoorden jou geholpen?

smiley boossmiley ontevredensmiley neutraalsmiley tevredensmiley blij

STAAT JOUW VRAAG ER NIET TUSSEN?

Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat je graag te woord.
Contact