Veelgestelde vragen – Waarom zonnepanelen?

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over waarom zonnepanelen zo goed zijn voor jou, je portemonnee en het milieu. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 • Waarom zou ik zonnepanelen willen?

  De energie die zonnepanelen opwekken, hoef je niet meer te kopen van de energiemaatschappij. Dat scheelt geld. Je maandelijkse energiekosten gaan daardoor direct flink omlaag en na een paar jaar heb je de investering voor je zonnepanelen alweer terugverdiend als je zonnepanelen koopt. Huur je zonnepanelen? Dan hoef je niet eens een investering te doen en bespaar je vanaf de installatiedag. Maar er zijn nog meer voordelen:

  Financiële voordelen
  ✔ Met 10 zonnepanelen bespaar je zo’n €600 per jaar op je energierekening
  ✔ Geen extra kosten voor onderhoud of reparatie zolang je huurt (want die zijn voor Solease)
  ✔ Minder tot geen last meer van energieprijsstijgingen door je energieleverancier

  Voordelen voor het milieu
  ✔ De energie uit zonnepanelen is 100% groene stroom op: super duurzaam
  ✔ Zonnepanelen verlagen jouw CO2-uitstoot, dit remt de opwarming van de aarde
  ✔ Je draagt bij aan een schonere wereld voor je (klein)kinderen

  Voordelen voor je huis
  ✔ Je profiteert met zonnepanelen van een beter energielabel voor je huis
  ✔ Je huis wordt meer waard door de zonnepanelen (gemiddeld €5000)
  ✔ Zonnepanelen zorgen voor schaduw op je dak en dus koelere kamers in de zomer

  In onze blog benoemen we nog 10 voordelen van zonnepanelen.

 • Kan ik niet beter wachten met het kopen van zonnepanelen totdat ze nog voordeliger zijn?

  Hoe sneller je eigen stroom opwekt hoe beter! Zonnepanelen zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat de prijzen niet enorm meer zullen gaan dalen. De afgelopen jaren zijn de prijzen namelijk redelijk gelijk gebleven. Maandelijks besparen met stroom van eigen dak kan beter vandaag dan morgen, toch? Vraag een offerte aan, om te zien wat jij vanaf dag 1 kunt besparen met zonnepanelen.

 • Ik weet niet hoelang ik nog in mijn huis blijf wonen, hoe weet ik of het rendabel is om voor zonnepanelen te kiezen?

  Het is altijd rendabel om zonnepanelen te nemen. Met zonnepanelen ga je 100% groene energie opwekken en besparen zolang je in je huidige huis blijft wonen.
  Wanneer je besluit om te gaan verhuizen en de woning te koop zet, kan de nieuwe bewoner het huurcontract overnemen. Je kunt het zonnestroomsysteem ook van ons overnemen en mee verkopen met de woning. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je woning meer waard wordt, omdat het energielabel van de woning stijgt. Wil je weten hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en wat het gaat kosten? Vraag een vrijblijvende en gratis offerte aan.

 • Hoeveel krijg ik voor de energie die ik produceer als ik stroom terug lever aan de energiemaatschappij?

  Om deze vraag te beantwoorden maken we onderscheid tussen ‘gesaldeerde stroom’ en teruggeleverde stroom.

  De waarde van een kWh is opgebouwd uit;

  • De kale kWh-prijs van je energie leverancier (gemiddeld € 0,07 /kWh)
  • Energie belasting ( € 0,1013 /kWh excl BTW)
  • Opslag Duurzame Energie (€ 0,0074 /kWh excl. BTW)
  • BTW (21%)

  Op het moment dat je meer stroom produceert dan je verbruikt, lever je stroom terug aan het (elektriciteits)net. Die teruggeleverde stroom kun je later weer gebruiken. Het verbruik wordt weggestreept tegen de teruglevering. Dit heet salderen.

  Zolang je op jaarbasis niet meer stroom produceert dan je op maakt, is de waarde van elke kWh die je opwekt dus gelijk aan die van de stroom die je van de leverancier geleverd krijgt (circa € 0,22 / kWh). Je bespaart dan niet alleen op prijs per kWh maar ook op de belastingen die daar op zitten. Dit noemen we gesaldeerde stroom.
  Als je op jaarbasis meer produceert dan je verbruikt, krijg je voor het surplus een zogenaamde terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Deze terugleververgoeding ontvang je zonder de belastingen en bedraagt vaak iets minder dan het kale elektriciteitstarief (dus < € 0,07 cent per kWh). Ons advies is dan ook om niet meer zonnepanelen te installeren dan je nodig heb om je huidige stroomverbruik zelf op te wekken.
  Sommige groene energie-aanbieders geven een hogere vergoeding voor teruggeleverde zonne-energie.

 • Zonne-energie is toch veel te duur en niet rendabel zonder subsidie?

  Wanneer je bij ons zonnepanelen huurt hoef je geen investering te doen, maar kun je wél meteen euro’s en CO2 besparen met de zonne-energie van je eigen dak. Vroeger was zonne-energie inderdaad niet rendabel zonder subsidie, maar zonnepanelen zijn intussen zo aantrekkelijk geprijsd dat bij een goede dakligging zonne-energie goedkoper is dan normale stroom, zelfs zonder subsidie! Weten wat het kost? Vraag dan nu de prijs op.

 • Zijn zonnepanelen niet meer iets voor zonnige landen?

  Zelfs in Nederland schijnt de zon genoeg om met je eigen zonnepanelen veel elektriciteit op te wekken. Dit is wel iets minder gunstig dan in landen die meer richting de evenaar liggen. In Nederland krijgt het aardoppervlak jaarlijks zo’n 1000 kWh per m2 aan zoninstraling (ter vergelijking: de stad Nairobi in Kenia, vlak bij de evenaar, ontvangt 2000 kWh per m2 per jaar), maar het is nog steeds genoeg om interessant te zijn. We betalen in Nederland namelijk (veel) meer voor onze elektriciteit. Wil je weten hoeveel m2 is jouw dak is? Doe zelf de gratis dakcheck .

 • Levert de wisselende stroomproductie van zonnepanelen (wel zon, geen zon) risico’s op voor mijn elektrische apparaten?

  Nee, dit kan absoluut geen kwaad. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom altijd de juiste spanning heeft. Op het moment dat er meer of minder stroom van de zonnepanelen komt dan er nodig is, vindt er uitwisseling met het elektriciteitsnet plaats. Er ontstaan dus geen energiepieken of -dalen bij jouw elektrische apparaten.

 • Heb ik een batterij nodig voor het opslaan van de stroom van de zonnepanelen?

  Nee, je blijft gewoon aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer je meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, haal je het tekort uit het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet fungeert dus als een virtuele batterij.

  Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Bij jouw jaarafrekening (na een jaar energie afname) bekijkt jouw energieleverancier hoeveel stroom jij hebt weggegeven en hoeveel jij hebt gebruikt. Dit streep je tegen elkaar weg en hetgeen wat overblijft, krijg jij terug van de energiemaatschappij of moet je bijbetalen. Bijvoorbeeld: je hebt 2900 kWh geproduceerd met jouw zonnepanelen en je hebt 3000 kWh verbruikt. Dan betaal je alleen nog maar voor de overige 100 kWh. Dit noemen we ook wel ‘salderen’. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en wordt jouw opbrengst en verbruik op een andere manier verrekend.

 • Heeft het nut om zonne­panelen te nemen als mijn dak niet op het zuiden gericht is?

  Ja, ook daken die op het oosten of het westen liggen, zijn vaak rendabel. En soms zijn daken op het noorden ook prima voor zonnepanelen. Lees vooral eens onze blogs over ‘Zonnepanelen op het noorden‘ of ‘Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?‘.

  Doe onze dakcheck om te kijken of jouw dak geschikt is of laat meteen een solar expert naar je dak kijken door een gratis offerte aan te vragen.

Help ons verbeteren

Hebben bovenstaande antwoorden jou geholpen?

STAAT JOUW VRAAG ER NIET TUSSEN?

Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat je graag te woord.
Contact