Terugverdientijd zonnepanelen

Het is snel gegaan met de ontwikkelingen van zonnepanelen. Moderne zonnestroomsystemen zijn goedkoper en ook nog eens een stuk efficiënter geworden. In combinatie met de hoge energieprijzen, zorgt dit voor een zeer interessante terugverdientijd van zonnepanelen. Onze klanten verdienen hun zonnepanelen rond de vijf tot zes jaar volledig terug. Met zonnepanelen die zeker 25 jaar energie leveren, heb je dus nog een hele lange tijd om echt te gaan besparen op je energierekening. Met dat geld kun je veel leuke dingen doen.

Dakcheck doen
In 2 minuten resultaat
Persoonlijk advies
Incl. professioneel legplan

Terugverdientijd

Hoe verdien je zonnepanelen terug?

Stroom die je zelf opwekt hoef je niet meer te kopen van de energiemaatschappij. Hoewel je na de terugverdientijd pas echt de winst van je investering pakt, voel je het al direct na de installatie: je energierekening is al fors gedaald.

Die lagere maandlasten, dat is waarschijnlijk de reden dat je voor zonnepanelen kiest. Naast dat het natuurlijk een slimme investering is met een hoog rendement. Een gemiddeld zonnestroomsysteem betaalt zich in 5 tot 7 jaar terug en gaat zo’n 25-30 jaar mee. En nu kun je nog een aantal jaar profiteren van de salderingsregeling.

Weten wat de capaciteit is van jouw dak? Doe de online dakcheck voor een indicatie.

Formule terugverdientijd zonnepanelen

Netto aankoopprijs

Je betaalt voor zonnepanelen geen btw meer (mits je systeem onder de 10.000Wp is). Dit scheelt gedoe met btw terugvragen. De prijs die je betaalt voor het systeem is dus gelijk de netto aankoopprijs.

Besparing per jaar

De besparing die je per jaar realiseert, bereken je door de kWh-prijs te vermenigvuldigen met het aantal kWh’s dat het systeem jaarlijks opwekt.

Terugverdientijd

Je deelt het netto aankoopbedrag van de zonnepanelen door de gemiddelde besparing per jaar. Et voilà, daar is de verwachte terugverdientijd!

Rekenformule

Formule en rekenvoorbeeld

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen is heel eenvoudig als je over een aantal gegevens beschikt. De formule is als volgt:

Aankoopbedrag zonnepanelen : Gemiddelde besparing per jaar = Terugverdientijd

Stel, je schaft een zonnestroomsysteem aan waarmee je €612 op je energierekening per jaar bespaart. Je betaalt €3.900, dit is inclusief 21% btw. De btw mag je terugvragen, waardoor er netto nog €3.081 overblijft. Met een gemiddelde besparing van €612 per jaar, kom je uit op een terugverdientijd van 5 jaar.

Hoe wij jouw terugverdientijd berekenen

Aan de hand van 3D hoogtedata, luchtfoto’s en streetviews kunnen we heel nauwkeurig berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en het systeem gaat opwekken.

Op basis van jouw verbruik en de capaciteit van je dak komen we tot de ideale samenstelling van het zonnestroomsysteem. En natuurlijk de bijbehorende kosten als je deze koopt of huurt.

Ten slotte kijken we naar de gemiddelde kWh-prijs. Op basis daarvan is het berekenen van de verwachte terugverdientijd van jouw zonnepanelen een fluitje van een cent.

Terugverdientijd

Duur terugverdientijd zonnepanelen

Wanneer je meer informatie over zonnepanelen zoekt, kom je al snel de term ‘terugverdientijd’ tegen. Dat is logisch, want de terugverdientijd geeft een helder inzicht in de duur, de kansen en het risico van je investering. Je wilt de zekerheid dat je ook echt gaat profiteren van de zonnepanelen op je dak en het liefst zo snel mogelijk.

Het kiezen van het juiste systeem en aanbieder is daarbij essentieel. Een persoonlijk advies is hierbij onmisbaar. Een hogere opbrengst is tof, maar levert je minder besparing op als het systeem daardoor ook duurder is. En andersom werkt dat precies hetzelfde.

Bij Solease streven we er altijd naar evenwicht tussen kosten en besparing enerzijds en de kwaliteit en betrouwbaarheid anderzijds. We kiezen dan ook niet voor de duurste zonnepanelen met de hoogste opbrengst, maar voor een bewezen techniek met uitstekende opbrengsten voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Vermogensgarantie

Dit zegt de terugverdientijd over jouw zonnepanelen

De terugverdientijd is een belangrijke factor bij het maken van een keuze voor een zonnestroomsysteem. De besparingen op je energierekening worden namelijk pas echt wat waard na het verstrijken van de terugverdientijd. Een korte terugverdientijd betekent dat je langer en dus ook meer bespaart over de gehele levensduur van je zonnestroomsysteem.

Met de huidige terugverdientijd van vijf tot zes jaar profiteer je dus nog zeker twintig jaar van de energie die de zonnepanelen opwekken. Het is goed om hierbij te vermelden dat het rendement van een zonnepaneel iets afneemt per jaar. Dit gaat heel langzaam en geleidelijk, met minder dan een procent per jaar. Bij Solease kan je rekenen op 84% vermogensgarantie na 25 jaar.

Benieuwd naar de terugverdientijd van zonnepanelen op jouw dak?

Onze solar experts staan klaar om een offerte op maat te maken. Wil je direct een indicatie van de kosten, opbrengsten en terugverdientijd van een zonnestroomsysteem op jouw dak? Doe de online dakcheck: in twee minuten weet je hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat de terugverdientijd van zonnepanelen in jouw situatie ongeveer gaat zijn.

Persoonlijke offerte