Veelgestelde vragen – Opbrengst en rendement

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over de financiële voordelen van het nemen van zonnepanelen (opbrengst/besparing) en welk rendement je mag verwachten. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

  • Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

    De opbrengst van zonnepanelen kan je op meerdere manieren interpreteren. De een verwacht een bedrag, de ander een bepaald aantal kWh’s dat uitdrukt hoeveel energie het systeem heeft opgewekt. We hebben een aantal artikelen geschreven over de opbrengst. We hebben de linkjes van die artikelen verzameld op deze pagina:
    Lees meer over opbrengst

  • Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

    Wat de opbrengst is van zonnepanelen is per dak verschillend. Natuurlijk is het vermogen van de zonnepanelen een grote bepalende factor, maar ook de omvormer speelt een grote rol. Daarnaast is de opbrengst afhankelijk van overige omstandigheden, zoals de oriëntatie en hellingshoek van je dak, maar ook hoeveel en hoelang er schaduw op je dak valt en waar je woont. De solar experts van Solease kunnen met behulp van geavanceerde software en 3D-satellietbeelden de opbrengstvoorspelling zeer nauwkeurig berekenen.

    Wil je een nauwkeurige berekening? Vraag dan een offerte aan. Voor een snelle en grove schatting doe je de online dakcheck.
       Doe de dakcheck

  • Welke maanden is de opbrengst het hoogst?

    Zonnepanelen wekken niet altijd evenveel energie op. Dit varieert niet alleen van maand tot maand, maar kan zelfs tot in de minuten verschillen. Er zijn veel factoren die de uiteindelijke opbrengst bepalen, zoals de tijd van het jaar, het weer en je woonplaats.

    Het weer zorgt voor schommelingen op korte termijn, maar als je de opbrengst per maand gaat bekijken zie je al snel dat een aantal maanden duidelijk boven de rest uitsteekt. Het zal je misschien verbazen, maar in de maand mei is de opbrengst net een tikkeltje hoger dan in juni en juli (alle drie rond de 13% van de jaaropbrengst), op de voet gevolgd door april (12%) en augustus (11%). In de maanden december (2%), januari (3%) en november (3%) is de opbrengst het laagst.

    Wil je het meer over weten? We hebben er een heel artikel over geschreven:
       Meer over opbrengst

  • Wat is het rendement van zonnepanelen?

    Als we praten over rendement, hebben we het enerzijds over de efficiëntie van zonnepanelen en anderzijds over het financiële aspect. Met het eerste wordt het percentage van het beschikbare zonlicht bedoeld dat een zonnepaneel kan omzetten in elektriciteit. Gemiddeld ligt dit ongeveer tussen 15% en 22%.

    Beter bekend is het financiële rendement: de waardevermeerdering van jouw investering. Over het algemeen kun je uitgaan van een rendement dat te vergelijken is met het krijgen van 6% rente op een spaarrekening. Een stuk interessanter dan de rente op je spaarrekening!
       Meer over rendement

  • Welk effect hebben zonnepanelen op mijn woningwaarde?

    De waarde van je woning stijgt op het moment dat je zonnepanelen op je dak hebt die in jouw eigendom zijn. De waarde van een woning met zonnepanelen neemt gemiddeld zo’n € 5.000 – € 7.000 toe. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het systeem. Heb je veel meer zonnepanelen laten installeren of een veel duurder systeem, dan wordt jouw huis automatisch ook meer waard.
       Meer over woningwaarde

  • Wat is mijn rendement na de salderingsregeling?

    Mogelijk wordt de salderingsregeling afgebouwd vanaf 2023 of 2024. Het doel van de overheid is dat de terugverdientijd rond de 7-9 jaar blijft.

    Stel, je koopt zonnepanelen en na 9 jaar heb je zoveel op stroom bespaard dat je de investering er al weer uit hebt. Ze gaan ongeveer 25 jaar mee. Alles dat het systeem de resterende 14 jaar opwekt, is dus pure winst. Wij geloven daarom dat zonnepanelen interessant blijven, ook als je niet meer kunt salderen. En hoe sneller je instapt, hoe langer je nog kunt profiteren van de huidige salderingsregeling.

    Actuele informatie over de salderingsregeling en tips hoe je zo veel mogelijk uit je investering kunt halen, lees hier:
       Afbouw salderingsregeling

  • Ik weet niet hoelang ik nog in mijn huis blijf wonen, hoe weet ik of het rendabel is om voor zonnepanelen te kiezen?

    Daar kunnen we kort over zijn. Als je niet binnen een paar maanden gaat verhuizen, is het altijd rendabel om zonnepanelen te nemen. Met zonnepanelen ga je 100% groene energie opwekken en daardoor kosten besparen zolang je in je huidige huis blijft wonen. Tevens wordt je woning meer waard, wat weer gunstig is bij de verkoop van je woning.

    Wat als je zonnepanelen huurt?
    Wanneer je besluit om te gaan verhuizen en de woning te koop zet, kan de nieuwe bewoner het huurcontract overnemen. Je kunt het zonnestroomsysteem ook van ons overnemen en mee verkopen met de woning.

    Wil je weten hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en wat het gaat kosten?
       Offerte aanvragen

Help ons verbeteren

Hebben bovenstaande antwoorden jou geholpen?

smiley boos   smiley ontevreden   smiley neutraal   smiley tevreden   smiley blij

STAAT JOUW VRAAG ER NIET TUSSEN?

Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat je graag te woord.
Contact