Zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder

Wanneer je zonnepanelen laat installeren word je zelf een energieproducent en maak je gebruik van het energienetwerk. Daarom hebben de netbeheerders gezamenlijk een website opgezet: www.energieleveren.nl.

Als je hier aangemeld bent weet je zeker dat altijd de juiste informatie wordt gebruikt voor het berekenen van de door jouw teruggeleverde energie. 

De netbeheerders kijken hierbij ook of de huidige meter geschikt is voor het terugleveren van zonnestroom aan het net. De meeste draaischijfmeters en nieuwe slimme meters zijn geschikt. Vaak stelt de netbeheerder bij een draaischijfmeter voor om hem te vervangen, terwijl dat in de meeste gevallen niet nodig is. Je bent dit dus ook niet verplicht.

Slimme meter en salderen

Met een slimme meter kunnen jij en de netbeheerder apart zien hoeveel kWh je verbruikt hebt en hoeveel kWh van het zonnestroomsysteem je hebt teruggeleverd aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de teruggeleverde hoeveelheid kWh afgetrokken van de verbruikte kWh en betaal je voor de netto verbruikte kWh aan je energieleverancier of krijg je een klein bedrag voor de netto geleverde kWh. Dit heet salderen. Via het monitoringsysteem en ook de omvormer zelf kun je altijd apart bijhouden hoeveel jouw zonnestroomsysteem heeft opgewekt.

Zonnepanelen aanmelden