Veelgestelde vragen – Kosten, terugverdientijd en financiering

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over de kosten van zonnepanelen, de terugverdientijd ervan en manieren waarop je een zonnestroomsysteem kunt financieren. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 • Wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de btw voor mij?

  Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dit heeft geen effect op de prijs van zonnepanelen, maar maakt het aankoop proces in veel gevallen eenvoudiger.

  Ik heb zonnepanelen gekocht en mijn factuurdatum zal na 1 januari 2023 liggen. Moet ik btw betalen?
  Dan hoef je niet langer btw te betalen over je systeem. De btw op zonnepanelen is voor particulieren met een systeem tot 10.000 Wattpiek afgeschaft. Dit scheelt tijd en energie; je hoeft de btw immers niet langer voor te schieten en later bij de Belastingdienst terug te vragen.

  Ik heb in 2022 een offerte gekregen mét btw, wat nu?
  Het wetsvoorstel over de afschaffing van de btw is pas in december 2022 aangenomen, vandaar dat wij tot dan toe alle offertes mét btw hebben opgesteld. De Belastingdienst kijkt echter niet naar je offerte, maar naar de factuurdatum. De factuurdatum ligt rond je installatiedatum en zal in veel gevallen dus in 2023 zijn. Zodoende kun je gebruik maken van de nieuwe regeling en hoef je in de meeste gevallen geen btw te betalen.

  Zijn zonnepanelen goedkoper in 2023?
  De afschaffing van de btw heeft geen effect op de prijs. Voorheen kocht je het zonnestroomsysteem met 21% btw aan en vroeg je de btw terug via de Belastingdienst. Nu de btw naar 0% is gegaan is het niet langer nodig om de btw eerst voor te schieten. Netto betaalde je voorheen ook 0% btw, dus de prijs is gelijk gebleven.

  Ik wil zonnepanelen huren, wordt dit goedkoper?
  Als je zonnepanelen wilt huren betaal je nog steeds 21% btw. Als je huurt kopen wij het systeem en verhuren dit aan jou als een dienst. Voor diensten betaal je 21% btw. De prijs voor het huren van zonnepanelen blijft dus, net als de prijs van het kopen van zonnepanelen, ongewijzigd. Wel gaan je energiekosten er bij huren direct op vooruit: wij doen de investering, en jij gaat direct besparen!

  Ik wil het systeem in de toekomst overnemen.
  Wanneer je besluit het systeem van ons over te nemen hoef je geen btw te betalen. Er is geen verschil wanneer je de zonnepanelen direct bij ons aanschaft of later van ons overneemt.
  Lees meer over btw op zonnepanelen

 • Wat kost het om zonnepanelen te huren?

  Een compleet zonnestroomsysteem van elf zonnepanelen (inclusief installatie) kost ongeveer € 66 per maand.

  Zijn deze zonnepanelen toe aan onderhoud of erger nog, is er iets kapot en is een reparatie noodzakelijk? Geen zorgen, Solease heeft de oplossing. Door zonnepanelen bij ons te huren ben je geen aanschafkosten kwijt en de kosten voor onderhoud, reparaties, monitoring en verzekering nemen wij voor onze rekening. Zo bespaar je een aanzienlijk bedrag en houd je in de meeste gevallen op jaarbasis zelfs een mooi bedrag over.

     Offerte aanvragen

 • Wat kosten zonnepanelen en hoe snel verdien je ze terug?

  Logisch dat je jezelf de vraag stelt: wat kost een zonnestroomsysteem, hoe ga je dat betalen en hoe snel heb je het terugverdiend? Hoeveel een zonnestroomsysteem kost hangt af van een aantal dingen. Aangezien ieder dak anders is, is de samenstelling van ieder systeem dat dus ook. De één heeft bijvoorbeeld wel optimizers, de ander niet. Daardoor is het geven van een vaste prijs per zonnepaneel niet mogelijk.

  Wil je weten wat een zonnestroomsysteem kost dat past op jouw dak en bij jouw energiebehoefte? Vraag dan een offerte aan of lees onze whitepaper “Wat kosten zonnepanelen en hoe snel verdien je ze terug?” voor een indicatie van de kosten en terugverdientijd.

  Download whitepaper

 • Kan ik niet beter wachten met het kopen van zonnepanelen totdat ze nog voordeliger zijn?

  Hoe sneller je eigen stroom opwekt hoe beter! Zonnepanelen zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat de prijzen niet meer zo snel dalen dat het loont om te wachten. Lees vooral eens dit artikel:

  10 redenen om te wachten met zonnepanelen

  Wil je weten welke besparing jij misloopt als je wacht met zonnepanelen? Doe dan in twee minuten een dakcheck of vraag een offerte aan. Beide zijn natuurlijk gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

 • Wat is allemaal in de maandelijkse huurprijs inbegrepen?

  Indien je ervoor kiest om bij Solease zonnepanelen te gaan huren, dan is er in de prijs inbegrepen:

  • Zonnestroomsysteem
  • Financiering
  • Installatie
  • Monitoring
  • Onderhoud
  • Reparatie
  • Verzekering

  Specifiek weten wat je gaat betalen? Vraag dan een offerte aan.
  Offerte aanvragen

 • Wat kost het om de zonnepanelen te verzekeren?

  Zolang je huurt bij Solease, zijn de zonnepanelen en de rest van het systeem verzekerd via Solease. In dat geval heb je daar dus geen extra kosten aan. Als je zonnepanelen koopt, doe je er goed aan om zelf een verzekering af te sluiten. Hoe hoog de kosten daarvoor zijn, verschilt per verzekeraar.

Help ons verbeteren

Hebben bovenstaande antwoorden jou geholpen?

smiley boossmiley ontevredensmiley neutraalsmiley tevredensmiley blij

STAAT JOUW VRAAG ER NIET TUSSEN?

Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat je graag te woord.
Contact