Veelgestelde vragen – Geschiktheid dak

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over hoe je kunt weten of je dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 • Op welk type dak(bedekking) installeren jullie?

  Wij kunnen zonnepanelen installeren op daken die voldoen aan de volgende criteria. Het dak…
  – is bedekt met dakpannen, dakpanplaten, PVC, bitumen*, staal of golfplaten;
  – heeft een hellingshoek tussen de 0 en 7 graden (platdak-systeem) of tussen 15 en 60 graden (schuindak-systeem);
  – heeft de vorm van een platdak, schuin dak, zadeldak, schilddak, lessenaarsdak of tentdak;
  – biedt voldoende ruimte (naast eventuele dakramen, dakkapellen of pijpjes) voor één vlak van minimaal 4 zonnepanelen.

  *Is je dak bedekt met bitumen? Dan kunnen wij alleen zonnepanelen plaatsen als de hellingshoek van het dak kleiner is dan 7 graden. Hiervoor gebruiken wij ons platdak-systeem.

  Hierop installeren wij niet:
  We installeren niet op daken met een hellingshoek tussen de 7 en 15 graden of meer dan 60 graden, niet op een Franse kap/mansardedak, een koepeldak of een dak met een kromming, en niet op shingles, riet, sedum, zink, tin of leisteen.

 • Hoe bepalen jullie hoeveel zonnepanelen er op mijn dak passen?

  Als we naar je dak kijken, beoordelen we hoeveel zonnepanelen er op het dakoppervlak passen, welke plekken wel en niet rendabel zijn en in welke opstelling ze het meest opwekken. Vervolgens stemmen we dit af op jouw energiebehoefte. Met behulp van al deze informatie maken we een legplan en zo geven we een advies op maat waarmee jij ook op de lange termijn blij bent met het systeem. Dat wil zeggen dat we niet jouw dak maar gewoon zo vol mogelijk leggen (dan kom je onnodig duurder uit, want overproduceren is niet rendabel), maar juist zo dicht mogelijk bij jouw energieverbruik komen met het aantal zonnepanelen. Zo heb jij het meeste voordeel en wij een tevreden klant.

  Zegt een andere aanbieder dat er meer zonnepanelen op je dak passen?
  Wij hebben ervoor gekozen om de zonnepanelen in geen geval te dicht bij de dakrand, dakgoot, of nok te plaatsen. Simpelweg omdat de wind op die plekken het meest krachtig is en we niet willen dat jouw dak of het zonnestroomsysteem beschadigt. Daarom werken we volgens extra strenge normen en richtlijnen bij het plaatsen van zonnepanelen. Vertelt een andere aanbieder dat er meer zonnepanelen op je dak passen? Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat die aanbieder kleinere zonnepanelen aanbiedt, krappere veiligheidsmarges hanteert (met alle risico’s van dien) of dat tijdens de installatie blijkt dat er toch minder zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden dan afgesproken. De laatste twee gevallen zijn niet wenselijk als je het ons vraagt!
     Doe de dakcheck

 • Ik heb schaduw op mijn dak van bomen/hoge gebouwen/schoorsteen/etc. Hoe weet ik of dit invloed heeft?

  Onze Solar experts controleren met behulp van geavanceerde software of er schaduw op je dak valt en zo ja, hoeveel invloed dit heeft op de energieproductie van het systeem. In onze programma’s kunnen wij met grote precisie zien hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en in welke opstelling deze het efficiëntst opwekken.

  Als het even kan, vermijden we schaduwplekken natuurlijk. Al kunnen we er met behulp van optimizers voor zorgen dat schaduw op één paneel de werking van de rest van de zonnepanelen niet hindert.

  We kijken trouwens niet alleen naar de capaciteit van je dak, maar ook naar jouw energiebehoefte zodat we een advies op maat kunnen geven waarmee jij het meeste voordeel hebt. Dat wil zeggen dat we niet jouw dak maar gewoon zo vol mogelijk leggen (dan kom je onnodig duurder uit, want overproduceren is niet rendabel), maar juist zo dicht mogelijk bij jouw energieverbruik komen met het aantal zonnepanelen. Zo heb jij het meeste voordeel en wij een tevreden klant.
  Offerte aanvragen

 • Ik heb een dakkapel. Kunnen daar ook zonnepanelen op?

  In de meeste gevallen plaatsen wij niet op dakkapellen. Aan de constructie van dakkapellen zijn minder strenge veiligheidseisen gesteld dan aan daken. Daardoor kunnen wij de veiligheid van de installatie van zonnepanelen op dakkapellen niet garanderen. Alleen als de dakkapel bedekt is met dakpannen en de hellingshoek van het dak groter is dan 15 graden, dan kan het vaak wel.

  Wil je het zeker weten? Wij beoordelen het graag voor je. Vraag dan een offerte aan.
     Offerte aanvragen

 • Heb ik ruimte genoeg voor zonnepanelen?

  Dit hangt uiteraard af van de grootte van je dak. Eén zonnepaneel is ongeveer 1,05 meter bij 1,77 meter. Op een plat dak is wat meer ruimte nodig voor hetzelfde aantal panelen, omdat rijen die strak achter elkaar staan schaduw werpen op het volgende paneel. Daarom laten we tussen de rijen wat ruimte vrij.

  Wist je dat…?
  Het is het meest interessant om het aantal zonnepanelen te nemen dat jouw jaarlijkse elektriciteitsverbruik dekt. Maar ook als er minder panelen op passen dan je nodig hebt om je verbruik te dekken, kan het nog steeds rendabel zijn.

  Benieuwd hoeveel panelen op jouw dak passen?
  Door zelf een dakcheck te doen kun je kijken een eerste indruk krijgen wat er mogelijk is met jouw dak. Bevalt de uitkomst? Dan kun je na de dakcheck een offerte aanvragen en dan gaan onze solar experts voor je aan de slag om een offerte op maat te maken.
     Maatwerk offerte

 • Is mijn dak sterk genoeg voor zonnepanelen?

  De meeste daken zijn sterk genoeg. Als wij twijfelen aan de staat van het dak, laten wij het dak vooraf door onze installateur (middels een schouw) beoordelen. Veiligheid boven alles!

  Weten wat zonnepanelen op jouw dak gaan opleveren en wat het kost? Wij verstrekken gratis een advies op maat van het systeem dat het meest rendabel is op jouw dak.
     Maatwerk offerte

 • Heeft het nut om zonne­panelen te nemen als mijn dak niet op het zuiden gericht is?

  Ja, ook daken die op het oosten of het westen liggen, zijn vaak rendabel. En soms zijn daken op het noorden ook prima voor zonnepanelen. Lees vooral eens de volgende blogs:
  Zonnepanelen op het noorden
  Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Doe onze dakcheck om te kijken of jouw dak geschikt is of laat meteen een solar expert naar je dak kijken door een gratis offerte aan te vragen.

Help ons verbeteren

Hebben bovenstaande antwoorden jou geholpen?

smiley boos   smiley ontevreden   smiley neutraal   smiley tevreden   smiley blij

STAAT JOUW VRAAG ER NIET TUSSEN?

Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat je graag te woord.
Contact