Veelgestelde vragen – Voorbereidingen en Nazorg

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over hoe je je kunt voorbereiden zodat de installatie gesmeerd verloopt. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

  • De installatie is gepland. Welke voorbereidingen moet ik treffen?

    Goed dat je nadenkt over voorbereidingen. Er zijn nog een aantal dingen die je zelf moet regelen, voordat je zorgeloos kunt genieten van jouw zelf opgewekte groene stroom. We hebben het voor je op een rijtje gezet op ons klantportaal.
       Open klantportaal

  • Melden jullie bij mijn energieleverancier dat ik zonnepanelen krijg?

    Nee, in verband met de privacywetgeving kunnen en mogen we geen zonnepanelen aanmelden voor onze klanten. Gelukkig kun je dit snel en eenvoudig zelf doen. Binnen 10 minuten heb je de zonnepanelen aangemeld via de website van energieleveren.nl.
       naar energieleveren.nl

    NB: Solease is geen eigenaar van de website energieleveren.nl, deze website wordt beheerd door alle netbeheerders.

  • Wat moet ik invullen op energieleveren.nl?

    Energieleveren.nl vraagt je om de volgende gegevens aan te leveren:
    – Merk van de omvormer
    – Vermogen van de omvormer in kiloWatt
    – Merk van de zonnepanelen
    – Aantal zonnepanelen
    – Vermogen per zonnepaneel (in Wattpiek)
    – Totaalvermogen systeem (in Wattpiek)
    – Of er een elektriciteitsopslag aanwezig is en zo ja: datum ingebruikname

    Let op: Het totaalvermogen van je systeem is het maximale vermogen: het Wattpiek vermogen. Dit is dus niet je verwachte opbrengst. Voorbeeld: je krijgt 10 zonnepanelen met vermogen 365 Wattpiek per paneel. Je Wattpiek vermogen is dan 3.650 Wp. Dit is het getal wat je invult.

    Goed om te weten: om je systeem aan te kunnen melden, moet je eerst een account aanmaken op energieleveren.nl.
       Naar energieleveren.nl

  • Ik heb geen meterkast foto's, want ik woon er (nog) niet. Wat nu?

    Om er zeker van te zijn dat het systeem wat we maken past op de aansluitingen in jouw huis, is het belangrijk dat wij foto’s ontvangen van de meterkast. Je kan hiervoor contact opnemen met de makelaar of met de bewoner van jouw (toekomstige) huis. Deze kan foto’s (laten) maken. Lukt dat niet? Vraag dan welke type aansluiting en wat voor meter er in de meterkast zit. Met deze informatie komen wij meestal ver genoeg om de installatie goed voor te bereiden.

  • Wat moet ik vragen/vertellen aan mijn energieleverancier?

    Met zonnepanelen gaat jouw elektriciteitsrekening omlaag en daarbij ook het voorschotbedrag dat je betaalt aan de energiemaatschappij. Na een jaar is pas volledig duidelijk wat het systeem oplevert en hoeveel energie je zelf verbruikt. Hou er wel rekening mee dat de opbrengst van je systeem elk jaar kan verschillen, afhankelijk van de zonuren en bewolking.

    Bij een jaarafrekening berekent de energiemaatschappij jouw nieuwe voorschotbedrag, maar je kunt ook direct een verlaging aanvragen. Ons advies is om het voorschotbedrag te verlagen met het huurbedrag. Dit kan meestal telefonisch.

  • Wanneer moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

    Het is handig om de zonnepanelen al voor de installatie aan te melden. Zo ben je zeker dat altijd de juiste informatie wordt gebruikt voor het berekenen van de door jouw teruggeleverde energie. Er wordt namelijk ook gekeken of jouw meter kan terugleveren aan het net.

    De ingangsdatum die je kunt invullen is de dag van de installatie.
    Lees hier meer over voorbereidingen voor de installatiedag

  • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn dak?

    In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen. Soms is een vergunning wel nodig, bijvoorbeeld als…
    – het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan,
    – je in een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument woont of
    – je woning onder een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht valt.

    De vergunning vraag je aan bij je gemeente. Het is daarom slim om dit vooraf te controleren.

    In Nederland vallen ongeveer 237.000 woningen onder een beschermd stads- of dorpsgezicht, verdeeld over 186 gemeenten. Steeds meer gemeenten verruimen hun beleid of versoepelen de eisen waaraan je moet voldoen om zonnepanelen te plaatsen.

  • Wat moet ik doen na installatie?

    Na installatie kun je natuurlijk gaan genieten van alle energie die de zonnepanelen opwekken. Er zijn wellicht nog een paar dingen die je moet regelen:

    – Monitoring: je kunt je aanmelden voor monitoring om de de productie van de zonnepanelen op de voet te volgen. De inloggegevens ontvang je circa 2 weken na installatie.
    – Houd ons op de hoogte van wijzigingen, bijvoorbeeld als je: verhuisplannen, een nieuw telefoonnummer, e-mailadres of rekeningnummer hebt.
    – Btw terugvragen als je een systeem hebt gekocht of overgenomen van <10.000 Wattpiek. Tip: maak gebruik van onze btw-service. Lees hier mee over btw op zonnepanelen.
    – Als je zonnepanelen koopt, doe je er goed aan om deze op te nemen in je verzekering of er een nieuwe verzekering voor af te sluiten. Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Help ons verbeteren

Hebben bovenstaande antwoorden jou geholpen?

STAAT JOUW VRAAG ER NIET TUSSEN?

Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat je graag te woord.
Contact