Derk en Heleen voor hun huis met zonnepanelen

Derk en Heleen winnen 1 jaar gratis zonne-energie uit zonnepanelen van Solease!

29/01/2019 – Derk en Heleen Fontein winnen een jaar lang gratis zonne-energie. Door de zonnepanelen op hun dak, besparen zij dit jaar zo’n € 800 op stroomkosten en produceren zij 1521 kilogram CO2 minder. Het jonge stel met drie kinderen uit Ouderkerk aan de Amstel deed mee aan de eindejaarsactie van elektronica verhuurder Dixons die in samenwerking met Solease deze prijs verlootte onder de deelnemers. Reden genoeg om bij Derk en Heleen op bezoek te gaan. Wij, Lotte en Britt van Solease, zijn erbij op het moment van installatie. Als we aankomen is Derk koffie aan het zetten en de installateurs lopen af en aan naar boven. De voorbereidingen zijn in volle gang. Heleen komt wat later binnen en voegt zich ook bij het gezelschap.

Al snel wordt duidelijk dat dit gezin van vijf al heel bewust omgaat met hun energieverbruik. Derk: “Sinds we op onze slimme meter precies zien wat we verbruiken, is het bijna een sport om te besparen op stroom.”. Niet alleen op stroom, maar ook op hun vaste lasten trouwens. Derk is namelijk een kersverse ondernemer (red: Fontein Consultancy) en Heleen zorgt voor de kinderen. Heleen: “We zijn weer back to basic. En dat is eigenlijk ook wel eens lekker om gewoon even te consuminderen en rond te komen met minder dan we gewend zijn. We zien het als leuke uitdaging.”. Dat is ook meteen de reden dat ze de zonnepanelen niet gekocht hebben. Er staat wel spaargeld op de bank, maar aangezien Derk net voor zichzelf is begonnen willen ze dat achter de hand houden als buffer. Derk: “Dat we dit jaar gratis energie hebben gewonnen, is echt een heel fijn cadeau!”.

Geld besparen én goed doen
De prijs van de eindejaar actie is verloot onder de mensen die via Dixons een huurcontract hebben afgesloten bij Solease. Op de vraag waarom zij gekozen hebben voor zonnepanelen, zegt Derk: “We zijn gaan kijken naar duurzame oplossingen. We zetten de kachel bijvoorbeeld al lager en hebben plannen om straks te gaan koken op inductie. Energie opwekken met zonnepanelen is een logische volgende stap. We zouden ook graag ons huis beter willen isoleren. Maar ja, dat kost ook weer veel geld. Met zonnepanelen krijg je echt iets terug. Je wekt letterlijk wat op.”.

Dat ze nog een flinke wensenlijst hebben als het gaat om verduurzaming mag duidelijk zijn. Enerzijds willen ze geld besparen, anderzijds doen ze het voor het milieu. “Voor ons is de maandelijkse besparing een leuk extraatje, maar niet de reden dat we het doen. Ik was destijds wel aan het Googlen, maar geschrokken van mensen die zich blindstaren op de euro’s. Maar wij dachten: zelfs als we onderaan de streep niet meteen iets overhouden, kunnen we nog steeds beter jullie (red.: Solease) betalen dan de energieleverancier.”. 

En dan besef je dat het 5 voor 12 is…
Een vraag van één van de kinderen was de aanleiding om over hun levensstijl te gaan nadenken. Heleen: “Onze oudste van 6 jaar vroeg of onze auto elektrisch is. Dat zette ons aan het denken. Over 10 tot 15 jaar ga je vragen krijgen van je kinderen waarom je nu bepaalde keuzes maakt. Niet duurzaam leven is niet meer van deze tijd en al helemaal niet van de toekomst. Straks – als ons autootje op is – gaan we dus ook elektrisch rijden. Het zou wel heel gaaf zijn als we CO2 neutraal kunnen worden.”. Derk vult aan: “Op het moment dat je werkt, zit je met je hoofd helemaal ergens anders en denk je niet aan het milieu. Maar als je naar je kinderen kijkt, je even de tijd neemt om na te denken en het nieuws volgt, besef je je dat het echt 5 voor 12 is. We moeten NU iets doen.”.   

Heleen wordt zichtbaar ongemakkelijk als ze terugdenkt aan het zien van alle berichten over global warming op tv. Maar ook met boodschappen doen, loopt ze tegen dingen aan. Heleen: “Alles zit verpakt in plastic, zo zonde! We willen niet doordraven hoor, maar er gewoon op een leuke manier mee bezig zijn. Bijvoorbeeld door onze tuin vlinder- en bij vriendelijk te maken. Of bij cadeaus voor onze kinderen. Ouderen kinderen van vrienden en familie zoeken iets uit waar zij niet meer mee spelen en geven dat vol trots aan de jongere kinderen. Speelgoed rouleert zo en ze zijn er nog superblij mee ook.”.

Huren of kopen?
Nu Derk en Heleen zonnepanelen huren, zijn we benieuwd of ze dat ook andere duurzame producten willen gaan huren. Bijvoorbeeld een warmtepomp, thuisbatterij of elektrische fietsen? Derk: “Als het even duur of goedkoper is, zouden we dat zeker doen. Zeker met producten die vrij nieuw zijn op de markt is het heel prettig als je huurt. Eerst even de kinderziektes eruit. Doet ‘ie het niet, dan mag de verhuurder het oplossen. Je leest ook wel eens dat er bij verkopers niet thuis wordt gegeven als er iets mis is. Of dat een bedrijf niet meer bestaat. Wat moet je dan als koper?”.

Gelukkig zijn jullie geen cowboys!
Op de vraag of Derk en Heleen Solease zouden aanbevelen, krijgen we na een kritische noot gelukkig een positief antwoord. Derk: “We baalden wel enorm dat de installateur ziek was en de installatie verzet moest worden. Maar toen ze er eenmaal waren, had ik er meteen een goed gevoel bij. Door de installateurs van de buren, dat waren echt cowboys, wisten we niet wat we konden verwachten. Anderhalve maand geleden balanceerden zij zonder enige valbescherming als acrobaten op het schuine dak, de stroomkabel van de panelen hebben ze door de regenpijp terug het huis in geleid en ze deden bijna drie dagen over de installatie. Dan ben ik blij met die valbeugels, een degelijke installateur die geen risico neemt en die de installatie in één dag kan doen. Beide buren zijn al flink met elkaar aan het vergelijken wat hun zonnepanelen opwekken. Ik kan straks meepraten en ben dan wel heel benieuwd wie harder gaat. We hebben nu al voorpret!”.

Onze thee is op. De vragen zijn gesteld. De installatie is nog in volle gang, maar wij houden het voor gezien. Met een goed gevoel rijden we terug naar kantoor. Eenmaal daar vertellen we met een brede lach op ons gezicht dat de prijs bij een enorm leuk gezin terecht is gekomen en hoe leuk het was om bij Derk en Heleen een installatie mee te maken.

– – – – –

Enthousiast geworden over zonnepanelen huren? 
Vraag dan nú je dakcheck en offerte aan. Zodat jij binnenkort ook kunt profiteren van de zon!

Offerte aanvragen